Heveskes Kurokawa Pavilion

Heveskes Energy

Eind vorge maand werd bekend dat Heveskes Energy in het voormalige dorp Heveskes bij Delfzijl een duurzame energiecentrale bouwen. In de centrale zullen biomassa en restmaterialen via vergassing worden omgezet in synthesegas, een schoon gas dat op dezelfde manier kan worden gebruikt als aardgas. De centrale zal achter de kerk in Heveskes, de laatste overgebleven bebouwing in het voormalige dorp, worden gebouwd. 
Het deed me denken aan de plannen, begin deze eeuw, om de kerk uit te breiden met een paviljoen en er een informatiecentrum over de industrie in te vestigen. Het plan werd in 2003 afgeblazen. Maar tot mijn grote vreugde heb ik het ontwerp nog kunnen terugvinden.

De Stichting Oude Groninger Kerken is eigenaar van vijftig monumentale kerkgebouwen, waaronder het kerkgebouw van Heveskes. Met het oog op een nieuwe bestemming van het gebouw heeft zij aan Kisho Kurokawa architect & associates te Tokyo een ontwerpopdracht gegeven voor de nieuwbouw van een paviljoen. De beoordelingscommissie Belvedere zegt in haar advies ‘Het bijzondere van het gebied is dat de kerk midden in een omgeving van zware industrie ligt. Om dit contrast tussen het middeleeuwse gebouw en het industriële landschap bij Delfzijl te benadrukken is de Japanse architect Kurokawa gevraagd een ontwerp te maken.’ Het bureau van Kurokawa werkt wereldwijd, onder andere aan de nieuwe hoofdstad Almaty, inclusief vliegveld, in Kazakhstan en heeft in Nederland de nieuwbouwvleugel van het Van Goghmuseum ontworpen. (Vereniging van Bouwkunst Tilburg)

“Doek valt voor paviljoen in Heveskes

zondag 19 januari 2003 

DELFZIJL – Het doek is gevallen voor Heveskes Kurokawa Paviljoen bij het Kerkje van Heveskes. De Vereniging Samenwerkende Bedrijven Eemsmond wil niet langer meewerken aan het project van de stichting Oude Groninger Kerken.

DELFZIJL – Het doek is gevallen voor Heveskes Kurokawa Paviljoen bij het Kerkje van Heveskes. De Vereniging Samenwerkende Bedrijven Eemsmond wil niet langer meewerken aan het project van de stichting Oude Groninger Kerken. Die wilde het 13e eeuwse kerkje van Heveskes een educatieve functie geven. De Japanse architect Kurokawa had een ontwerp gemaakt voor een paviljoen bij de kerk, als permanent informatiecentrum voor de technische, chemische en nautische industrie. De Vereniging samenwerkende bedrijven Eemsmond is op het laatste moment afgehaakt. De bedrijven zijn bang in hun ontwikkeling worden geremd door de bezoekers aan het Kurokawa paviljoen.” (Radio TV Noord)

Op de achtergrond aluminiumproducent Aldel

N.B.

Zie ook mijn oproep om de klok van het kerkje van Heveskes weer te laten luiden.

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2011-02 and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Heveskes Kurokawa Pavilion

  1. laila says:

    Ach wat sneu.
    Klokken moeten luiden, niet dan?

  2. Pingback: Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen | klaasamulder

Leave a comment