Baksteen (met update uit Munster)

Per Kirkeby in Wassenaar, Groningen en Munster

Bij mijn recent bezoek aan de Caldic Collectie in een mooie tuin in Wassenaar zag ik een monumentaal kunstwerk van Kirkeby.

“Voor het Clingenbosch heeft Kirkeby in opdracht van de Caldic Collectie een ontwerp gemaakt en is de plek in overleg met de kunstenaar bepaald, De vier meter hoge bakstenen muur is al van veraf zichtbaar. De plattegrond van het werk bestaat uit twee met elkaar verbonden ovalen. Aan beide kanten kan het beeld via de lange zijde betreden worden. Eenmaal binnenin, ben je elk gevoel van oriëntatie kwijt. Het regelmatige patroon van de bakstenen begint op het netvlies te dansen en het is alsof je je middenin een opart schilderij bevindt. Het opkijken langs de hoge muren en het zien van de voorbijtrekkende wolken, geeft je even de mogelijkheid om aan de werkelijkheid te ontsnappen. De sculptuur van Kirkeby in het Clingenbosch doet sterk denken aan een doolhof. Het facinerende aan een doolhof is dat de plattegrond gebaseerd is op logica en ordening, terwijl het ronddolen juist een verontrustende ervaring kan zijn. De ruimte van een doolhof is nauwelijks te bevatten en te begrijpen. Met de sculptuur van Kirkeby gebeurt iets vergelijkbaars: wat in eerste instantie lijkt op een eenvoudig bouwsel, ontpopt zich als complex kunstwerk dat pas door het letterlijk te beleven compleet wordt”

Voor mij was het zien van dit kunstwerk aanleiding om het werk van Kirkeby in Groningen , naast het hoofdstation, nogmaals te bezoeken.

In Groningen vormt het haaks geplaatste bouwwerk een contrast in kleur, schaal en richting met het grote gebouw eromheen. Het kleine bakstenen gebouw verbindt visueel de twee grote vleugels van de KPN-borg.

De opdrachtgever de heeft de Deense kunstenaar Per Kirkeby gevraagd een baksteensculptuur te maken voor bij het door de architect Frans van Gool ontworpen hoofdkantoor van de PTT in Groningen.Het kunstwerk is gemaakt door de Hollandse Beton Maatschappij, aannemer van de KPN-borg.

Update:

In mijn archief vond ik nog foto’s van een kunstwerk van kirkeby die ik twee jaar geleden in Munster heb gezien.


N.B.

Zie ook de vorige bijdrage over de Caldic Collectie.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2011-01 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Baksteen (met update uit Munster)

 1. jeg_synes says:

  leuk dat je aandacht schenkt aan Per Kirkeby…het is één van mijn favoriete kunstenaars, die veel met architecteur doen…daar zijn de denen trouwens sowieso erg goed in….
  maar vooral zijn schilderijen vind ik waanzinnig mooi…ik vind veel inspiratie in zijn schilderwerk en als je goed kijkt zie je wat van zijn invloed terug in mijn eigen werk….
  het is een fantastische kunstenaar, veelzijdig ook…
  jeggroet

 2. klaasamulder says:

  Zie ook de post over Per Kirkeby in Kassel”http://klaasamulderdotcom.wordpress.com/2013/03/21/vormstudie-per-kirkeby/

 3. klaasamulder says:

  Reblogged this on klaasamulder and commented:

  Kirkeby overleden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s