Villa Heymans

Hendrik Petrus Berlage in Groningen (te huur)

Het Gemeentemuseum Den Haag, is het laatste meesterwerk van de internationaal bekende architect H.P Berlage (1856 – 1934), en bestaat dit jaar 75 jaar. Het Gemeentemuseum jubileert met een grootse tentoonstelling, gewijd aan deze bijzondere architect van nationale pronkstukken als de Beurs van Berlage in Amsterdam, het Jachtslot Sint Hubertus in Otterlo en natuurlijk het Gemeentemuseum zelf.

Ook in de provincie Groningen staan twee ontwerpen van Berlage.

In de stad Groningen Villa Heymans, Ubbo Emmiussingel 108, naast het Groninger Museum (links op onderstaande foto).


 

‘ Deze villa, gelegen aan de zuidkant van de Ubbo Emmiussingelsingel langs het Verbindingskanaal, is gebouwd in opdracht van de internationaal bekende hoogleraar psychologie en filosofie prof. G. Heymans. Hij vroeg Berlage een plan te maken voor een woonhuis met een psychologisch laboratorium en gaf hem daarbij de vrije hand in de vormgeving. Berlage koos voor rode Groninger baksteen, waarbij hij vooral met de plattegronden experimenteerde. De hierbij opgedane kennis paste hij toe in later ontworpen huizen. De ingang is aan de zijkant gelegd. Het centrale element van het huis is de hal waaraan de kamers liggen. Symmetrische huizen waren voor Berlage uit den boze; ze zouden te monumentaal worden. Stucwerk als versiering voor gevels van negentiende-eeuwse huizen, zoals aan de noordkant van de singel, verafschuwde hij ook. De constructie werd daardoor verborgen. De bouwwerken van Berlage laten zien, dat met eenvoudige middelen fraaie architectuur gemaakt kan worden. De aandacht van de architect moest zich volgens Berlage niet toespitsen op het mooie ornament; het gehele gebouw diende interessant te zijn. Dit gaat ook op voor villa Heymans. Daarnaast probeerde Berlage in de ontwerpen steeds de ruimtelijke beleving tot zijn recht te laten komen. Vanwege de drang naar vernieuwingen in de architectuur en kunstnijverheid wordt deze bouwstijl van rond 1900 ook wel vernieuwingsarchitectuur genoemd.'(ArchitectuurGids.org)

De villa is nu een kantoorpand. De tweede etage is te huur.

Het tweede ontwerp van Berlage in Groningen, het voormalige gemeentehuis in Usquert, zal binnenkort op dit blog worden getoond.

N.B.

 Zie ook een vorige bijdrage over het Schnitgerhuis aan de Ubbo Emmiussingel in Groningen.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2011-01 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Villa Heymans

 1. ghijsa says:

  Mooi !,
  volgende keer zal ik weer een beetje beter opletten.

 2. ghijsa says:

  Die Heymans daar heb ik nog een boekje van, herinner ik me nu ineens .
  Iets metapfysisch, terwijl dit huis zo heerlijk aards is.

 3. Blew says:

  Mooi huis! Ik heb de tentoonstelling in Den Haag gezien, vond het een beetje teleurstellend. Zijn meubels zijn ronduit lelijk en -vooral- erg onpraktisch.

 4. Pingback: Het Berlagehuis (II) | May I show you

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s