Gasveld 50 jaar

fotofotofotoSlochteren

Onder een stuk boerenland in het dorp Kolham wordt in 1959 het eerste aardgas ontdekt. De aangeboorde gasbel blijkt minstens 2.700 miljard kubieke meter groot en is daarmee de meest omvangrijke gasvondst ooit in West-Europa gedaan.

Ter herinnering aan de eerste gasproductie komt er in juni een kunstwerk waar het destijds allemaal gebeurde: de gemeente Slochteren. Vlakbij de oorspronkelijke NAM-locatie, in de berm van de snelweg A7, komt een driedimensionaal kunstwerk van 8x8x6 meter. De ontwerper is Marc Ruygrok.

“Hoe krijg je vat op een onderwerp dat fundamenteel onzichtbaar is?”, was een vraag waar Ruygrok mee speelde. “Dichterbij dan het molecuul kun je niet komen”. De vluchtigheid van gas wordt weergegeven door een immens groot molecuul, ogenschijnlijk luchtig maar heel solide als een ‘push-pin’ op een landkaart geprikt. Hier is het. Hier is het gas.

De locatie van het kunstwerk benadrukt de vluchtigheid. Gesitueerd op de middenberm is het onbereikbaar, verkeer rijdt er snel voorbij. “Dit geeft dynamiek aan het kunstwerk, het geeft zo stof tot discussie en conversatie”, aldus Ruygrok.

Drie afbeeldingen

N.B.

Zie ook de bijdragen met foto’s van de boorlokatie en de grensovergang  Groningen/Duitsland aan de A7, “de Poort van Groningen

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2009-01 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Gasveld 50 jaar

  1. PHM van de kletersteeg says:

    zal wel weer het nodige kosten…Net zoals de meeste “kunstwerken” rondom groningen zal het wel te duur en te lelijk worden.

  2. Pingback: Gasmolecule | Afdeling Kunst & Cultuur (II)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s