Gebouw van het jaar ?

Brede School Noord Delfzijl

Eén van de inzendingen voor Het gebouw van het jaar staat in Delfzijl.
(ik woon er naast)

In de brede school noord te Delfzijl zijn twee basisscholen, kinderopvang/BSO, peuterspeelzaal, sociaal werk, jongerenwerk, vijf multiculturele organisaties en een sporthal gehuisvest.

KLEIN architecten

De Brede School is gebouwd naast het nieuwe winkelcentrum ‘De Wending’ (links)

Binnen het strakke stedenbouwkundige kader van een gemetselde stedelijke gevelwand op een voorgeschreven rooilijn is het gebouw geplooid rond twee grote binnenruimten: schoolplein en sporthal, met daartussenin een centrale binnenstraat, die de stedelijke kant verbindt met de groene, parkachtige kant van de omgeving. De gemeenschappelijke functies zijn samengebracht in het gebouw in een multifunctioneel centrum, zichtbaar gelegen aan de centrale hal op de eerste verdieping. Vooral de horecafuncties zijn een kans voor ontmoeting en gemeenschappelijkheid bij uitstek. Multifunctionele ruimten en verkeersruimte zijn langs de sporthal geschikt. Door ramen is er zicht in de sporthal. De basisscholen delen drie speellokalen, een handvaardigheidslokaal, en een onderbouwlokaal met elkaar en met de BSO. De speellokalen zijn gelegen aan de centrale hal op de begane grond, zodat ze in de avonduren goed bruikbaar zijn voor bijvoorbeeld bejaardengym, of zwangerschapsgymnastiek.De scholen zijn inclusief speellokalen gegroepeerd rond een binnenplein dat gebruikt kan worden voor pauze, spel en vieringen door de scholen, en via de speellokalen ook door andere gebruikers.De gevels zijn uitgevoerd in rode baksteen met witte banden. Dit thema is stedenbouwkundig bepaald voor het gehele voorzieningencentrum en moet nieuwe trots en optimisme uitstralen. De gevel is voorzien van drie typen ramen, passend bij de functies die erachter geplaatst zijn. De posities van deze ramen verspringen ten opzichte van het strakke functionele stramien, waardoor er beweging in het gevelbeeld ontstaat. Ook wordt beweging veroorzaakt door het grafische spel van de witte belijning, die soms overgaat in witte vlakken. Derde ingrediënt in het gevelontwerp is de structuur van de gemetselde gevels. Grote vlakken die gemetseld zijn van een bruine baksteen met reliëf, wisselen af met gladde gemetselde vlakken van rode baksteen, en geven het totale vlak van de gevels een geleding. De groenige houten gevelbekleding van het binnenplein geeft het een lichte en intieme sfeer. Ook beplanting en grote bomen dragen daar bij aan een goed klimaat (schaduw en geluiddemping) en een sfeer van een natuurlijke binnenhof.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Gebouw van het jaar ?

  1. Pingback: Gebouw van het jaar | Afdeling Kunst & Cultuur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s