rescue me

rescue me,2003,, hars en gemengde materialen, 120 x 60 x 120 cm., michael samuels

Michael Samuels maakt sculpturen waarbij op een horizontaal blad een scene afspeelt, met eilanden, boompjes, auto’s of een andersoortig landschap. Het geeft een utopisch beeld van de wereld, zoals het afgebeeld staat in reisgidsen. Deze landschappen zijn niet zomaar een idylle, ze zijn gebaseerd op een beeld gevormd in het hoofd van een stadspersoon, wat gevormd wordt door de literatuur en films. Een onbereikbare, eenzame wereld.
Dat utopische beeld van een verlaten tropisch eiland bedoelt Samuels op een ironische manier. Hij ziet het als een tijdelijk paradijs, wat al snel verandert in een helse plek. Die ironische toon wordt vaak duidelijk uit de titels. Dit ironische paradijs komt voort uit Samuels jeugd, waarbij hij moeite had na de verhuizing van Liverpool naar Perth in Australië. Voor hem was het een afgelegen plek van de rest van de wereld, waar hij graag weg wilde. De Australische buitenwijken waren hem te strak en schoon, terwijl hij juist houdt van levendigheid en een beetje rotzooi op straat.
Naast landschappen maakt Samuels ook complexe sculpturen van kasten en meubels die lijken in te storten. Terwijl Samuels de landschappen uitdenkt voordat hij ze maakt, gaat hij bij zijn latere sculpturen meer experimenterend te werk.

Gezien op tentoonstelling ‘MärklinWorld’

Van 24 september 2011 t/m 8 februari 2012 is in Kunsthal KAdE
de tentoonstelling ‘MärklinWorld’ te zien. ‘MärklinWorld’ is een groepstentoonstelling met werk van meer dan veertig internationaal opererende beeldend kunstenaars, die een fascinatie hebben voor het modellandschap in de kunst.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to rescue me

  1. Pingback: Heaven | klaasamulder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s