Atlantis?

Everything you always wanted to know about… door Bert BoekschotenBert Boekschoten,naast de kerstboom, in de Doopsgezinde Kerk

Het verhaal van Atlantis inspireerde historici, geografen en kunstenaars. Hoe heeft deze hardnekkige mythe zo lang kunnen blijven bestaan?

Atlantis is het hoog beschaafde eiland dat volgens Plato door een wereldwijde catastrofe in zee ten onder ging. Plato vertelt bloemrijk over een eiland, “groter dan Noord-Afrika en Klein-Azië bij elkaar”, waarvan de bevolking in overvloed en weelde leefde. Het is een hardnekkige overlevering en de Atlantische oceaan dankt er zijn naam aan. Waar het lag? Daarover is Plato niet zo duidelijk, met als gevolg dat Atlantis zelfs tot in Groningen is gezocht. Hoe kon dit mooie historische verhaal het zo lang volhouden? Waarom bestudeerden historici en geografen deze hardnekkige mythe en lieten vele kunstenaars er zich door inspireren? Atlantis is eeuwen lang boven water gehouden door fantastische geschiedschrijving en speculatieve wetenschap, maar in onze tijd lijkt het als thema voorgoed te verzinken. Een avontuurlijke reis door de wetenschapsgeschiedenis met uitstapjes naar de kunsten, van de hunebedden bij Rolde tot de Canarische eilanden en van Kreta tot Helgoland.

Atlantis in Nederland

Bert Boekschoten, emeritus hoogleraar paleontologie aan de RUG, is als gastmedewerker verbonden aan Mariene Geobiologie, Vrije Universiteit, Amsterdam. Hij reist en onderzoekt nog steeds, onder andere als deelnemer aan het Beagle-project van de VPRO.
Hij vond onder meer een 15 miljoen jaar oud ei op een klein onbewoond eiland, het Portugese eiland Selvagem Grandein, in de Atlantische oceaan.

met een gehuurd scheepje naar het eiland Selvagem Grande

het gevonden versteende ei

Lezing georganiseerd ddor Studium Generale Groningen.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Atlantis?

  1. Pingback: Atlantis | May I show you

  2. Maiko says:

    Ik vond het gênant!

  3. groninganus says:

    Oud UK-medewerker uit de jaren zeventig. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s