Tafelkleedjes met prikkeldraad (update met reactie directeur Groninger Museum)

(Studio)Job Lounge in het Groninger Museum

In de laatste 2 uitzendingen van De Wereld Draait Door werd gediscussieerd onder andere over tafelkleedjes van het ontwerpersduo Studio Job. Ze vertelden dat ze een tafelkleedje hadden gemaakt dat verwijst naar de holocaust. Op het kleedje zijn onder meer vier wachttorens van een concentratiekamp te zien, samen met prikkeldraad.
Het Groninger Museum vond dit te ver gaan en uiteindelijk zijn de kleedjes in de lounge nu alleen met prikkeldraad.

Tijdens de opening van de lounge gaf Job Smeets een toelichting op het ontwerp. Over de discussie met betrekking tot het afgekeurde tafelkleed werd niet gerept.

Update:

olocaustkleedjes ongepast in museum’

‘In het Groninger Museum richtte Studio Job een ontvangstruimte in. Tafelkleedjes met concentratiekampsymbolen werden door directeur Kees van Twist geweigerd, zei Job Smeets deze week in De Wereld Draait’

Vandaag heeft Mannus van der Laan een interview met Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum, in het Dagblad van het Noorden:

Waarom hebt u die kleedjes tegengehouden?

“Het waren geen tafelkleedjes,maar prints van tafelkleedjes met
afbeeldingen van concentratieDoor Mannus van der Laan
kampsymbolen. We waren opdrachtgever. Het leek me ongepast
met zulke kleedjes onze feest- en ontvangstruimte op te luisteren.”

Het museum heeft vaker kunst met concentratiekampen geëxposeerd, bijvoorbeeld van de gebroeders Chapman.

“Ja, maar dat waren grote, op zichzelf staande kunstwerken die geexposeerd werden in een tentoonstellingszaal. Die stonden in een context en er hoorde een verhaal bij, in de vorm van een boek. De kleedjes zijn design.”

Maar het Groninger Museum staat zich er toch altijd op voor
dat de grens tussen kunst en design in het gebouw is opgeheven?

“Ja. Het onderwerp schuw ik ook absoluut niet. Maar ik wil geen
kleedjes met Holocaustsymbolen in een ruimte waar feesten en partijen plaatsvinden. Het zijn zeer beladen beelden, waarmee je geen
spelletje mag spelen.”

De kleedjes van Studio Job die nu op tafel liggen, bevatten motieven van prikkeldraad. Die verwijzen toch ook naar kampen?

“Inderdaad, maar in afgezwakte vorm en veel minder expliciet.
De kleedjes leggen we sporadisch op tafel.We willen de ruimte commercieel uitbuiten, dus bezoekers niet voor het hoofd stoten.”

N.B.

Zie ook de bijdrage over de opening van de Job Lounge.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Tafelkleedjes met prikkeldraad (update met reactie directeur Groninger Museum)

 1. Pingback: May I show you

 2. Studio Job says:

  beste lezer,

  Het optreden van Studio Job op DWDD op 6 en 7 december heeft opschudding veroorzaakt.
  De laatste week werden wij overspoeld met uiteenlopende reacties.
  Het blijkt dat er behoefte bestaat om meer uitleg van onze kant.
  Wij kregen daarvoor nauwelijks gelegenheid in het programma.
  Vandaar deze brief.

  DWDD is een populaire Nederlandse TV talkshow waar dagelijks miljoenen mensen naar kijken. Het is een Live programma.
  Wij werden uitgenodigd om over ons werk in het algemeen te praten.
  Ter voorbereiding heeft Studio Job aan de redactie van het programma een overzicht gestuurd met meer dan 500 werken die wij de afgelopen jaren gemaakt hebben.
  Tijdens de uitzending werden Nynke en ik verrast door de keuze van DWDD om vooral nadruk te leggen op twee ontwerpen uit 2008 en 2009:
  een poort/ hekwerk voor een privéverzamelaar en een tafelkleed voor de Studio Job Lounge in het Groninger Museum. Deze werken zijn controversieel
  vanwege hun verwijzing en iconografie. Zij verwijzen onder andere naar de holocaust periode.
  Zonder twijfel de meest vreselijke, afschuwelijke en angstaanjagende periode uit de recente geschiedenis van Europa.

  Het tafelkleed: de motivatie voor een ontwerp is nooit eenzijdig maar altijd een verzameling van redenen. In dit geval was de aanleiding een ‘beeldend’ dialoog tussen Studio Job en het Groninger Museum. In de periode 2003 – 2010 werkten wij aan de opdracht om, in het hart van het museum, een autonome, expressieve maar functionele VIP lounge te ontwerpen. Het werd een surreëel ‘Gesamtwerk’ waarin niets lijkt wat het is.
  De fontein is een lekkende kraan, de vloer is een doolhof, de wanden zijn van papier maché, de gordijnen zijn geprint, de pilaar blijkt een verroeste rioolbuis, de neogotische stoelen zijn van plastic en het smetteloze damasten tafelkleed kleedje droeg -oorspronkelijk- een controversieel patroon.
  Ik verwees met dit kleed naar de overzichtstentoonstelling van Jake en Dinos Chapman in het museum (2002-2003). Met name doelde ik op het gruwelijke en wereldberoemde werk ‘Hell’ dat bestaat uit een aantal grote vitrines/ maquettes waarin zich, op de holocaust geïnspireerde, bloedige, pornografische, angstaanjagende scènes uit concentratiekampen, martelkamers en slagvelden afspelen.
  Ik wilde toetsen of het geaccepteerd is om in een sculpturale maar functionele context dezelfde thematieken te bespreken als in de museumzaal ca. 20 meter verderop en onder hetzelfde dak. Hiermee lokte ik de discussie uit over de positie van design ten opzichte van kunst. De directie en curatoren waren unaniem dat het voor een designer niet gepast is om deze uitgesproken iconografie te gebruiken in een museumlounge. Terwijl dit thema voor kunstenaars in de museumzaal wel
  toegestaan was (door dezelfde directie en curatoren beoordeelt).
  Zoals gezegd ging het ons vooral om het dialoog en naar aanleiding van het negatieve advies van het museum hebben wij een ‘gekuiste’ versie van het tafelkleed geproduceerd. Dat kleed doet nu dienst in de Studio Job Lounge.

  hekwerk:
  In 2008 werden wij door een belangrijke verzamelaar benaderd om een sculpturale en semi-functioneel ‘afsluiting/afrastering/hekwerk’ te ontwerpen dat een aantal meters van de erfgrens van een groot landgoed geplaatst zou worden: aan het einde van een doodlopende privaat weg.
  Hierop hebben wij de fundamentele vraag gesteld over de functie en positie van ‘de afrastering’. In basis is een afrastering altijd ‘lelijk’, hoe positief je het ook benaderd… Het is een object dat mensen (en dieren) opsluit of juist buiten sluit.
  Het is een object dat je moet beschermen voor vreemden of indringers.
  Het is een object dat verdeelt, indeelt en gebieden afbakent.
  Dat zijn feiten die je moet accepteren en tevens de handvaten die je meekrijgt als je zo’n opdracht aanvaardt. In ons werk zoeken wij, zonder censuur, naar het meest doeltreffende ‘archetype’ of ‘ikoon’. Het ikoon dat past binnen de opdracht maar ook binnen het oeuvre.
  Soms wordt het archetype vergroot en gedramatiseerd….zodat zelfs een extreem thema als ‘bijna’ cartoon, karikatuur of persiflage aansluit bij het handschrift.

  Wij zochten naar het ‘perfecte’ ikoon om de gestelde opdracht zo duidelijk mogelijk te duiden zonder de beladenheid die het thema met zich meebrengt te verhullen.
  Je ontkomt dan niet aan de hekwerken en afrasteringen die rondom kampen en gevangenissen wereldwijd geplaatst zijn. Deze zijn daar om de vrijheid van haar bewoners te beperken. Vaak om het kwaad uit de maatschappij te filteren maar in een ander geval om bevolkingsgroepen te onderdrukken en zelfs pragmatisch uit te roeien. Wij kennen deze beelden allemaal: zij zijn onderdeel van de donkerste kant van ons collectieve geheugen.
  Guantanamo Bay, de Jappen kampen, kampen in Bosnië en natuurlijk de concentratie kampen uit de tweede wereldoorlog zijn stoffelijk geworden schrikbeelden.
  Zij zijn de tragische bewijzen van waartoe de samenleving in staat blijkt.

  In ons werk registreren en verbeelden wij alle facetten en thematieken die wij in het (dagelijks) leven tegen komen. Soms heel persoonlijk of klein, soms groot en
  van een afstand. De liefde, schoonheid, herinnering maar ook de angst, gevaar en manipulatie kleuren onze omgeving en dus ook ons werk.
  Studio Job gaat in eerste instantie niet over het oplossen van problemen of om het mooier maken van de omgeving. Wij registreren, interpreteren en verbeelden.

  Het is de taak van kunstenaar of ontwerper om de horizon te verbreden. Iedereen doet dat op eigen wijze. Je probeert een bepaalde problematiek, stelling of gedachtengoed te deponeren. Het taboe of dogma te doorbreken.
  De iconografie rondom de holocaust is krachtig, confronterend en bij iedereen bekend.
  Zoals ik aangaf zijn er binnen een werk veel ideeën die simultaan ontwikkeld kunnen zijn of zelfs los van elkaar kunnen bewegen. Zo ook in de werken die naar aanleiding van het programma in opspraak kwamen.

  Buiten de reden als functioneel tafelkleed en de positie van dit werk binnen een museale omgeving. Buiten de context van een confronterend hekwerk dat iets fundamenteels raakt over onze maatschappelijke beperkingen, staan deze twee werken, binnen een oeuvre van honderden werken, ook voor de persoonlijke, intieme uiting van angst. De angst voor herhaling…..
  Opdat we nooit vergeten hoe hoog de prijs was die onze voorouders betaalden voor de vrijheid die wij als vanzelfsprekend ervaren maar die vaak in gedrang komt.

  Het was de keuze van de DWDD om deze twee werken zo te isoleren om daarmee een bepaalde sfeer te creëren. Daarom waren Nynke en ik niet bereid om voor de ogen van miljoenen toeschouwers en tussen een stemmig publiek, een extreem gevoelig onderwerp als de holocaust te bespreken.
  Het is nooit onze opzet geweest om mensen te kwetsen. Wij hopen dan ook dat eventuele overlevenden van de holocaust de werken in het juiste licht zien.

  – Job Smeets, december 2011, Antwerpen

 3. Pingback: Reactie Studio Job op hun optreden in DWDD | klaasamulder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s