‘2 maart: SAY IT LOUD AND SAY IT PROUD’

Oproep

Woensdag 2 maart 2011 is het zover. Er mag gestemd worden op provinciale vertegenwoordigers die samen met Gedeputeerde Staten onze Provinciale Staten zullen vormen. Deze statenleden kiezen daarop de Eerste Kamerleden. Het culturele aanbod in de provincie Groningen is momenteel divers, er is gelukkig nog keus, er is gelukkig nog veel om te beleven. Maar hoe dat er in 2013 uitziet? Wanneer het rijk, de gemeente en de provincie hun bezuinigingen hebben doorgevoerd? Hebben wij dan nog een culturele sector van belang in Groningen? Het ééndimensionale debat dat momenteel in Den Haag wordt gevoerd over cultuur is vooral gericht op het snel besparen van geld en gaat eigenlijk al helemaal niet meer over inhoud, over kwaliteit en over wat cultuur betekent voor een land of regio. Het huidige kabinet heeft een staatssecretaris die zonder slag of stoot een onredelijke BTW-verhoging accepteert op de ticketprijzen voor podiumkunsten, terwijl hij ook nog eens 200 miljoen wil bezuinigingen. Deze staatssecretaris staat niet fier vóór onze sector, maar stelt zich de opdracht onze sector uit te hollen en gedeeltelijk op te doeken. Het resultaat kan alleen maar rampzalig zijn.

Steun in de Eerste Kamer

Wat heeft dat met de provincie Groningen te maken? Alles! De steun van provinciale bestuurders is cruciaal in de nationale (cultuur-)discussie.
U kiest de Eerste Kamerleden, voor de nationale wet- en regelgeving aan het einde van de lijn. Met uw stem kunt u ervoor zorgen dat het huidige beleid een meer verantwoorde wending krijgt. U kunt via de Eerste Kamer nuance aanbrengen in het starre debat en voorkomen dat een sector die veel voor uw provincie betekent in een belachelijke hoek van subsidieslurpers en geldverspillers wordt gedrukt. Maar er is meer dat u kunt doen…

Steun van het publiek

Op 20 november jongstleden schreeuwde uw provincie om cultuur. Op een bomvolle Grote Markt kwamen meer dan 3000 cultuurliefhebbers samen om hun ergernis te tonen over het huidige negatieve klimaat omtrent cultuur. Uiteraard was dit nog maar het topje van de ijsberg, wanneer je alleen al kijkt naar het enorme aantal bezoekers van onze 7 instellingen (zie de bijlage onder deze brief). Groningers houden van hun culturele sector, zijn trots op wat Groningen zo leefbaar en aantrekkelijk maakt. Wij voelden ons gesterkt door ons trouwe publiek. Net als wij ons gesterkt voelden door onze wethouder Ton Schroor die samen met de collega’s van 8 andere grote gemeentes zijn zorgen over de onevenredige bezuinigingen op cultuur uitsprak tegen de staatssecretaris. En u… de provincie Groningen?

Wij hebben reden tot zorg wat betreft de provincie Groningen. De provincie wil zeer forse cultuurbezuinigingen van 22% laten doorgaan vanaf 2013. U heeft de sector alvast gevraagd om nieuwe beleidsplannen, de beoordelingen zullen dit voorjaar bekend worden. Denkt u aan het signaal dat u hiermee afgeeft op stedelijk en nationaal niveau. Wanneer u uw eigen sector niet op juiste waarde schat, waarom zou een rijksoverheid dat dan wel doen? Leg de bal niet al klaar voor het doel, voor dit kabinet om binnen te schieten en speld instellingen niet alvast een rode lap op. In tijden van bevolkingskrimp moet er juist geïnvesteerd worden in cultureel aanbod. De relatie tussen cultuuraanbod, stad- en regioaantrekkelijkheid en werkgelegenheid is reeds talloze malen overtuigend aangetoond. Groningen zonder een gezonde culturele sector, maakt van deze provincie een grotere uithoek en dat moeten we koste wat het kost voorkomen. De steun van provinciale bestuurders voor hun eigen provincie is cruciaal in het huidige cultuurdebat. U kent uw directe omgeving het beste. Als u doet voor onze provincie wat de staatssecretaris doet voor cultuur in het land, dan loopt het slecht af voor ons. Wij roepen u op om te staan voor dát wat Groningen tot Groningen maakt.

Wij wensen u veel wijsheid en fijne verkiezingen,hoogachtend, G7

G7 is een strategische alliantie van Eurosonic/Noorderslag, Noorderzon Performing Arts Festival Groningen, Fotomanifestatie Noorderlicht, Vera Club for the international popunderground, Grand Theatre, ForumImages en Jonge Harten.

Bijlage Facts & Figures Provinciale Cultuurinvesteringen in G7 De G7 is gezamenlijk goed voor 260.980 entreekaartjes-kopers per jaar en nog eens 233.100 additionele bezoeken per jaar. Gezamenlijk cateren wij dus voor 494.080 cultuurbezoeken. De G7 ontvangt daarvoor gezamenlijk ca. € 465.800 provinciale subsidie per jaar, ofwel €0,81 per inwoner van de Provincie Groningen (577.081 inwoners, CBS november 2009) ofwel € 0,94 per cultuurliefhebber van onze instellingen.

N.B.

Zie ook de bijdrage over De Schreeuw in Groningen.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2011-03 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ‘2 maart: SAY IT LOUD AND SAY IT PROUD’

  1. Branddokter says:

    Helemaal mee eens!

  2. alib says:

    Je mag best een stemadvies geven, hoor…

  3. daffo says:

    Ik krijg het niet helemaal helder, jij bent dus lid van de G7. Als wat dan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s