ENJOY POVERTY

Monumentalisme in het Stedelijk Museum Amsterdam

Episode 3

Vlot, neonletters, generator, metalen dozen met daarin foto’s van de Association des Photographes de Kanyabayonga, certificaat, mastertape van Episode 3 (90 min.).

Renzo Martens gebruikte dit vlot als drijvende basis voor de verspreiding van zijn ideeën tijdens de productie van zijn film Episode 3, een visueel document van zijn reis door de Democratische Republiek Congo. We zien hem met het vlot de rivier afzakken en op zeker moment een neontekst laten uitpakken en monteren voor een feest in de jungle. De film demonstreert hoe beelden van armoede gereguleerd worden door buitenlandse maatschappelijke organisaties en media, die aldus profiteren van de misère. Te midden van dit drama stelt ook Martens zich op als een hulpverlener, die door het succes van de film meeprofiteert van de onethische situatie. De Afrikanen rest weinig anders dan van hun armoede te genieten, luidt de conclusie: ‘Enjoy poverty, please!’ De film wordt hier geprojecteerd vanaf het vlot, dat ook verwijst naar de vele reisverhalen over ‘het hart van Afrika’ die het Europese publiek vanaf de 19de eeuw hebben gefascineerd – en die tot op de dag van vandaag dienen als projectiescherm voor exotische verlangens en expansieve ambities.

NB: de volledige film wordt dagelijks vertoond in het auditorium

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2010-12 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ENJOY POVERTY

 1. Jacob Hesseling says:

  Een opvallende bijdrage op de tentoonstelling, de commerciele dimensie van armoede belicht ? De westerse beleving van amoede lijkt inderdaad geconditioneerd en vertekend.
  Het niet begrijpen en kunnen accepteren van armoede zit bij velen echter zeer diep. De oprechtheid ervan staat haaks op de media hectiek rondom rampen en armoede problemen.

 2. Selma says:

  Indrukwekkend. Raar eigenlijk dat dit “kunst” is…

 3. rené Louman says:

  wat een mooi statement. het is inderdaad zo dat wat wij armoede noemen soms helemaal geen armoede is maar rijkdom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s