De nieuwe mantel voor Sinterklaas

Een mix tussen oost en west

De Culturele Raad Delfzijl heeft het initiatief genomen voor Sinterklaas een nieuwe mantel te laten ontwerpen. Hierbij is kostuumontwerpster Hadewych ten Berge uit Groningen gevraagd de nieuwe kleding voor Sinterklaas te ontwerpen. Hadewych ten Berge is een ervaren decor en kostuumontwerper. Haar laatste productie was De Vliegende Hollander in Appingedam. De Sinterklaas geschiedenis begint historisch in Turkije en is op tot op dit moment een typisch Nederlands volksfeest. Bij de materiaal keuze van de mantel is uitgegaan van de historische Nicolaas figuur uit Myra .

De mix tussen oost en west wordt getoond door de materiaalkeuze van perzische kleedjes en boeren zakdoeken, ogenschijnlijk twee typisch ouderwets Nederlandse voorwerpen die qua dessins hun oorsprong hebben in oosterse motieven . Door Nederlandse kooplieden die vroeger naar de oost reisden , zijn deze patronen in de Nederlandse streekdrachten en produkten terecht gekomen. De mantel is een zelfstandig object geworden , met het silhouet van de traditionele Sinterklaas. De mijter is een opstaande kraag geworden en de sleep van de mantel is zo groot dat hij met gemak over de witte appelschimmel Americo gedrapeerd kan worden. In de mantel zijn zowel nieuwe als hergebruikte materialen verwerkt .

De mantel wordt tentoongesteld in de voormalige wachtkamer van het treinstation Delfzijl, t/m zondag 5 december, 24 uur per dag.

N.B.

Zie een eerdere bijdrage met foto’s van het station en een tentoonstelling met knuffels.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2010-11 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s