Taking Place

Taking Place is een hernieuwde kennismaking met het Stedelijk Museum in Amsterdam en zijn geschiedenis

Wit is de kleur

De grootschalige video-installaties van Diana Thater creëren een directe relatie tussen bewegend beeld en de fysieke omgeving, door de bestaande architectuur te gebruiken en te transformeren. In haar van kleur verzadigde environments combineert Thater haar ideeën over de structural film uit de jaren 70 en moderne technologie met beelden van bedreigde natuur.

In Wit is de kleur projecteert Thater beelden van witte wolken op de muren van een verduisterde ruimte. Een tl-lamp verspreidt helder wit licht, dat de randen van de projectie laat wegvallen. Hoewel projectie associaties oproept met de bovenaardse luchten in landschapsschilderijen, blijkt het te gaan om de enorme rookwolken boven Los Angeles tijdens de bosbranden van 2001. Thater benadrukt de plaats en de aanwezigheid van de bezoeker door beelden van die gebeurtenis te verplaatsen naar een andere locatie, terwijl de fysieke museumarchitectuur en de projectieapparatuur deel uitmaken van het werk. In de gang naar de projectieruimte zijn vier kabinetten opgesteld, verlicht in opeenvolgende tinten blauw. Ze verwijzen naar de steeds veranderende kleur van de hemel – van ochtend tot middernacht.

Wit is ook de iconische tint van het Stedelijk sinds 1938, toen de oorspronkelijke baksteenmuren werden gewit als neutrale achtergrond voor de moderne kunst. Thaters werk verwijst spottend naar de tentoonstellingsruimte als ‘witte kubus’. Gebruikelijke associaties als ‘neutraliteit’ en ‘transparantie’ negerend, biedt Wit is de kleur bezoekers de gelegenheid te genieten van de bonte stralingskracht van wit licht.

Diana Thater, San Francisco (US), 1962
Woont en werkt in Los Angeles CA (US)

Wit is de kleur, 2002
Video-installatie met 2 videoprojectoren, 2 dvd-spelers, fluorescerend licht, 2 dvd’s, raamfolie en bestaande architectuur
Collectie Centraal Museum, Utrecht (langdurig bruikleen H + F-collectie)

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2010-10 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s