Openbaring

Het raam Apocalypse van Marc Mulders

Vorige week zag ik bij mijn bezoek aan het Museum Catharijneconvent in Utrecht een mooi glas in lood raam van Marc Mulders.

 ‘Apocalypse’ is een hoogstaand en dramatisch werk met vele sprekende elementen. Deze geven het geheel een fascinerende inhoudelijke gelaagdheid. Het raam (1.70 x 10.50 meter) is geplaatst in het grote trappenhuis van het museum.
Marc Mulders heeft voor dit glas-in-loodraam inspiratie gehaald uit het bijbelboek de Apocalyps ofwel de Openbaring. Elementen uit dit verhaal, zoals de vrouw met kind, de draak en de kikvors, zijn in het werk opgenomen, maar ook typisch christelijke symbolen zoals de doornenkroon en het kruis. Maar het raam is niet historiserend. De kunstenaar verwijst juist naar de actualiteit. Voor hem weerspiegelt het kunstwerk de dramatische en onzekere tijd waarin wij nu leven. Dit laat hij zien door afbeeldingen van overlevenden van de aanslagen in Londen en Madrid op te nemen in het raam. Zij worden getroost door engelen. Hun lijden wordt gekoppeld aan het lijden van Christus.
N.B.
Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2010-08 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s