Bostoren op Landgoed Schovenhorst

Putten


 


 
 

Het Landgoed Schovenhorst staat bekend om zijn bijzondere collectie bomen. Sinds 1848 liet de stichter van het landgoed van heinde en verre zaden komen om te onderzoeken of deze op de heidegrond bij Putten wilden groeien. Zo zijn er vier boomsoortencollecties ontstaan; het kleine en het grote Pinetum, het Arboretum en het Driecontinentenbos.

De Bostoren is een uitkijktoren waarmee de bomen er omheen op een bijzondere manier kunnen worden beleefd. De toren is bedacht als een gecondenseerd pad met alle facetten van een wandeling in plaats van een verticale klim. De takken van de toren herbergen verschillende perspectieven langs de route. Zo ervaart men soms alleen de lucht, dan weer takken, de bodem of een panorama. Op 30 meter boven maaiveld kan men over een net klimmen en iets hoger een voorstelling meemaken in een klein theater. Het einde van de wandeling is niet zozeer het verwachtte uitzicht platform maar een nieuw onderdeel van het bos. Op dit stuk bodem kan men verder experimenteren met naaldbomen en tot grotere hoogte stijgen.

Op het platform met een diameter van 17 meter en een gewicht van 480 ton, zijn bomen aangeplant. Deze bomen zijn speciaal geselecteerd voor deze locatie.

Bij speciale gelegenheden kan op het maaiveld niveau een Indiaanse ‘tipi’ om de stalen kern gevouwen worden. Vanaf de grond naar boven kijkend is de onderzijde van het platform zichtbaar, welke is bekleed met een spiegelende rvs plaat. Hierin wordt het omringende bos weerkaatst, waardoor de Bostoren nog verder opgenomen wordt in zijn omgeving. Zo is een samenspel ontstaan tussen toren en bos. Architect: SeARCH bv.(architectenweb.nl)

N.B.

Zie ook de bijdrage over de uitkijktoren in Bakkeveen.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2010-07 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s