Gevangen

(met update uit nrc.next)
 

Harry Bos is cum laude afgestudeerd aan Academie Minerva in Groningen. Zijn afstudeerprojekt/installatie is momenteel te zien in Academie Minerva.

“Nadat ik 25 jaar had gewerkt binnen justitiële muren, begon ik de opleiding ABK. In al die jaren had ik me al vaak verbaasd over verschillen in beeldvorming tussen de mensen binnen en buiten de gevangenismuren.

In het begin ging ik er nog van uit dat er door de vrije media een genuanceerd beeld werd gecreëerd dat aansloot bij de realiteit. Het stelde me teleur; de media liet zich ringeloren door de PR-afdelingen van de instellingen of sluiten aan bij het beeld dat “Hollywood” en veel pulpzenders de wereld ingooien.

Als maatschappelijk werker ging voor mij zo veel tijd verloren aan het beslechten van de uitwassen van deze (gecreëerde) beeldvorming.

Vanuit boosheid over de macht van media en PR-afdelingen op het bepalen van de beeldvorming, heb ik deze installatie gebouwd.

Middels de metafoor van het gevangeniswezen kun je jezelf binnen deze installatie de vraag stellen, welke beelden zich vast hebben gezet in je hoofd en welke beelden je nog bij kunt of wilt stellen.

De installatie is een spel met je eigen brein. Je kunt je afvragen waar je eigen aannames zich vast hebben gezet in je hoofd. Door jezelf vragen te stellen, kun je steeds verder afdalen in de installatie. Je kunt je eigen aannames ter discussie stellen. Je merkt mogelijk op dat je zelf je eigen perspectief kiest. Maar je kunt het werk ook gewoon tot je laten komen zoals je het ervaart.”

De installatie besraat uit monochrome afbeeldingen uit het gevangenismuseum te Veenhuizen, een afbeelding van het oude huis van bewaring in Groningen en interviews met (ex)gevangenen & medewerkers van justitie vertoond op monitoren uit het huis van bewaring.

RTVNoord d.d. 6 juli 2010

Harry, van harte gefeliciteerd.

UPDATE:
 
Jongstleden maandag had nrc.next  op de middenpagina, in de rubriek “In beeld”, onderstaande foto onder de titel “Er is geen stereotype crimineel” :
 

glasnegatief gedetineerd meisje rond 1890

N.B.

Zie ook een eerdere bijdrage over een installatie van Harry Bos in het voormalige huis van bewaring in Groningen.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2010-07 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Gevangen

 1. laila says:

  Prachtig,prachtig.
  Hier houd ik van.
  gefeliciteerd Harry Bos!!!
  nb een collega heeft vorige week een familiefeest gehad in het gevangenismuseum.
  Er is een hotel bij.:-)
  familie als metafoor voor gevangenis?;-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s