Niemand twijfelde aan de vooruitgang

Holland Doc Radio over een spookdorp
 

 
Weiwerd: luchtfoto van het dorp en omgeving, gezien vanaf de Eems (1955)
 
In de jaren 60 & 70 van de vorige eeuw moesten Heveskes, Oterdum en Weiwerd , drie Groningse dorpjes onder de rook van Delfzijl, wijken voor de oprukkende chemische industrie. Een voor een werden de huizen gesloopt.
De operatie bleek voor niets; er kwam wel industrie, maar niet op de schaal waar men destijds van droomde. Documentairemaker Rene Oomen ging kijken in mijn voormalige woondorp Weiwerd. Er staan nog een paar gebouwen overeind en er wonen nog een paar mensen. Maar het is er troosteloos, een spookdorp.

 

#comment>#comment>Oomen reconstrueert hoe het destijds gegaan is. Hij vraagt de betrokkenen waarom de geplande industrie niet van de grond kwam en of die grootse plannen eigenlijk wel reëel waren. ‘Niemand twijfelde aan de vooruitgang’ zegt een oud-wethouder nu.

Weiwerd is geen dorp meer, maar een braakliggend terrein, met hier en daar een dichtgetimmerd of vervallen huis. Het havenbedrijf wil er een Sillicon Valley van het noorden van maken, een terrein voor kennisbedrijven. Maar de bewoners geloven niet meer zo in al die wilde plannen, die willen het liefst dat dat kleine beetje wat nog van het dorp over is, bewaard blijft.

 

René Oomen (NPS), 2010

 

zondag, 16-05-2010 21:00, Radio 1

 

 

 

Weiwerd, rechts het voormalige huis van mijn ouders (1972) (alles op deze foto bestaat niet meer)

 

 

Documentairemaker Rene Oomen in Weiwerd, voor het terrein waar het huis van mijn ouders stond

 

Documentaireprogramma. -Niemand twijfelde aan de vooruitgang. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werden de Groningse dorpjes Heveskes, Oterdum en Weiwerd, onder de rook van Delfzijl, volledig van de kaart geveegd. Ze moesten plaatsmaken voor de oprukkende chemische industrie en werden huis voor huis gesloopt. De operatie bleek voor niets; de industrie is er nooit gekomen. Nu, ruim 40 jaar later, ligt het terrein nog steeds braak. Waarom protesteerde vrijwel niemand? Rene Oomen trekt het veld in en onderzoekt de geestesgesteldheid van een nog altijd achtergebleven gebied. Wat zit er in het DNA van deze enkele vierkante kilometers dat er maar niets van de grond wil komen?

 

 

Actuele luchtfoto van Weiwerd (Foto: Groningen Seaports)

 

Foto’ 1 & 2: Groninger archieven

 

 

N.B.

 

Zie ook een eerdere bijdrage over Weiwerd.

 

 

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2010-05 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Niemand twijfelde aan de vooruitgang

 1. Blutch says:

  Ach ja, opgeofferd aan de vooruitgang.
  Nu de blauwe stad weer. Ook een plan van de overheid.

 2. Thomas says:

  Ik denk dat het niets met het ‘DNA van de grond’ te maken heeft, maar alles met grootheidswaanzin. Als je als lokale overheid van het dak schreeuwt dat dit het helemaal gaat worden, dan gaan bij ontwikkelaars alarmbellen rinkelen. Dermate grootste plannen kunnen ten slotte niet in dit land, en al helemaal niet in een klein dorpje in dit land.
  Breng je het wat meer bescheiden, dan wordt het ervaren als meer realistisch, en loop je meer kans dat je geïnteresseerden trekt. City marketing is net zo goed een zaak van realisme, als van promotie.

 3. Pingback: Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen | klaasamulder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s