Twee zeilen in de Golven

Herplaatsing beeld

Het beeld de ‘Twee zeilen in de Golven’ is deze week herplaatst  in de vijver aan de voet bij de Kadijkflat in Delfzijl.

Het beeld van Jan van Eijl, dat eerder aan de gevel van cultureel centrum  Molenberg hing, heeft een grote opknapbeurt ondergaan en er is een nieuwe sokkel ontworpen.
Het initiatief is afkomstig van de Culturele Raad Delfzijl en de werkgroep Kunst en Cultuur van wijkplatform Delfzijl Noord. Het leeuwendeel van de restauratie- en plaatsingskosten is betaald door de werkgroep Kunst en Cultuur uit het wijkbudget. De restauratie en herplaatsing van het beeld is tot stand gekomen in nauw overleg met de familie, van de inmiddels overleden Jan van Eijl.

Afgelopen week is het waterpeil in de vijver is tijdelijk naar beneden gebracht en een tidelijke dam aangelegd, zodat de sokkel geplaatst kon worden. (Het waterpijl is nu weer aan het stijgen, zodat de sokkel onder water zal verdwijnen)

Op vrijdag 19 maart onthulde wethouder Thea van der Veen het beeld de Twee Zeilen in de Golven bij de Kadijkflat aan de Kustweg. Bij de onthulling waren de familieleden van Jan van Eijl aanwezig. Van de restauratie, plaatsing en onthulling is een filmverslag gemaakt, die binnenkort hopelijk ook op internet is te zien.

“Het oogt als een abstract geheel. Maar wanneer je de titel weet, zie je de verticaal als uit de golven opreizende reizen zeilen. Van Eijl had een voorliefde voor gladde organische vormen, voor het spel van licht en donker, voor  brede thema’s als evolutie en natuurlijke processen”

Foto 2: gemeente Delfzijl

N.B.

Zie ook een eerdere bijdrage over woontoren Kadijk.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2010-03 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Twee zeilen in de Golven

 1. Bianca says:

  Ow mooi beeld! Wist niet dat hij daarheen verplaatst werd! Mijn schoonouders wonen op Kadijk, zal van de week eens kijken hoe dat er van dichtbij uitziet!

 2. Bianca says:

  Ow, was niet ingelogd.. 😉

 3. Klaas A. Mulder says:

  @Bianca: ik hoor graag wat je schoonouders en jij, in het echt, er van vinden.
  Kijk ook nog even naar mijn toelchting over het beeld.

 4. Bianca says:

  Is goed! Ik kom erop terug!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s