Kustvaarder uit Delfzijl teruggevonden

Globe / SAT 12

Deze week is bekend geworden dat Wrakduikstichting De Roompot (WDSR) de identiteit heeft kunnen achterhalen van het wrak voor de kust bij Kamperland in de Oosterschelde.

Het gaat om de sinds 1944 vermiste Groningse kustvaarder Globe.

Het schip werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gevorderd, omgebouwd tot Voorpostenboot en zwaarbewapend met luchtafweergeschut. In 1944 zonk het schip na een aanval door Engelse vliegtuigen naar 37 meter diepte. Daarbij kwamen zes opvarenden om het leven.

In 1937 werd de coaster de Globe gebouwd door gebroeders Sander N.V, te Delfzijl en had bouwnummer (bnr) 151.

15 september 1941 is de Globe door de Duitse bezetter in beslag genomen en is het schip omgebouwd tot Schwere Artillerieträger nummer 12 (SAT12), deze ombouw vond plaats op de werf Sietas te Hamburg.

18 kleinere coasters zijn verbouwd tot “Artillerietrager”. Deze voeren met konvooien mee of lagen in rivieren/havenmondingen bewapend met luchtafweergeschut. Er zijn 2 type schepen hierin te onderscheiden de lichte en zware artillerieschepen.

Volgens Die Deutschen Kriegsschiffe zou de bewapening van de SAT 12 hebben bestaan uit 2x 10,5 cm kanonnen, 1x 3,7 cm, 6x 2cm en 2x 1,5 cm luchtafweergeschut.

De SAT12 was ingedeeld in groep 1 van het 11de Landungsflottille.

4 augustus 1944 de fatale dag

Omstreeks 12:00 zijn er 4 Typhoons de Oosterschelde ingevlogen Piloot Wr.Off. W.A.Flett heeft tussen 12:00 en 13:00 de SAT12 succesvol onder vuur genomen, hierbij is het schip in brand gevlogen en is de munitiekamer ontploft.

Rond 16:05 zijn er wederom 4 Typhoons (2 met raketten, 2 fighters) de Oosterschelde in gevlogen om de gevolgen van een eerdere aanval op de 2000 tonner die voor de kust van Noord Beveland lag te aanschouwen. De piloten Ashworth, Gates, Nicholls, en Holder (MN627 – Plt.Off. E.Ashworth, MN995 – Plt.Off. J.Gates, JP663 – Flg.Off. H.T.Nicholls ,MN126 – Plt.Off. J.C.Holder) vlogen tijdens deze aanval over twee coasters van 400/500 tons en een kleine M/V stationary. Ze hebben deze wederom met succes aangevallen. Hierna is de SAT12 gezonken.

Tijdens deze gevechtshandeling is Plt.Off Holder neergestort en verongelukt. De Typhoon Mk.1B (JP663) werd nabij Colijnsplaat door Flak beschadigd maar Flg.Off. H.T. Nicholls slaagde erin om de basis weer te bereiken.

Tevens zijn 6 opvarenden van de SAT12 om het leven gekomen. De identiteit van deze opvarenden is niet bekend.

Er wordt melding gemaakt van de ondergang van de SAT12/Globe in het Kriegsmarine Tagebuch: Kriegstagebuch (KTB) Admiral in den Niederlanden: In de middag van 4-8-1944 tot zinken gebracht door Britse jachtbommenwerpers ten noorden van Walcheren. Positie: 51º 36,6’ noord / 03º 42,2’ oost. Dit klopt vrijwel exact met de positie waarop het wrak is aangetroffen. (bron:Onbekend wrak in de Oosterschelde van onderzoek tot identificatie!)

N.B.

Zie ook een eerdere maritieme bijdrage over de tweede wereldoorlog

.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2010-01 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kustvaarder uit Delfzijl teruggevonden

  1. François says:

    Heel informatief Klaas. Ik houd van dit soort petites histoires. Het geeft vaak kleur aan de (grote) geschiedenis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s