De eeuwigheid verzameld

TV – tip: Helene Kröller-Müller: Een vrouw tussen liefde en kunst

Een kist met 3400 brieven ligt aan de basis van de binnenkort te verschijnen biografie ‘De eeuwigheid verzameld’ van Helene Kröller-Müller (1869-1939), de grondlegster van het gelijknamige museum in Otterlo. Dankzij dit unieke bronnenmateriaal kon auteur Eva Rovers een nieuw licht werpen op de bekendste kunstverzamelaarster van Nederland. Kröller-Müller blijkt inderdaad van groot belang te zijn geweest voor de acceptatie van moderne kunst in Nederland. Aan haar verzamelwoede lag niet zozeer een grote kunstliefde als wel een bijna religieuze missiedrang ten grondslag. En hoewel ze het grootste deel van haar leven in Nederland heeft gewoond, blijkt haar Duitse afkomst tot haar dood een grote rol te hebben gespeeld in haar opvattingen over kunst en politiek. Rovers promoveertde maandag 15 november 2010 op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. 
 
 

Eva Rovers (Eindhoven, 1978) studeerde taal- en cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht. Ze werkt voor het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en was onder meer gastredacteur voor het Oxford Journal of the History of Collections. Ze promoveerde bij prof. dr. J.W. Renders en prof.dr. W. Krul aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van het proefschrift verschijnt een handelseditie bij Uitgeverij Bert Bakker/Prometheus.

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek heeft Rovers een tentoonstelling ingericht in het Kröller-Müller Museum, getiteld ‘De mannen van Helene. Het leven, de liefde, de kunst en het bouwen’. Gedurende de tentoonstelling is ook een documentaire te zien van Leo de Boer voor IDTVdocs/NTR, die Rovers volgde bij haar onderzoek. De documentaire zal op 4 januari worden uitgezonden bij Het Uur van de Wolf. 

N.B.

Zie ook een eerdere bijdrage over Kröller-Müller en Eva Rovers.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2010-01 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to De eeuwigheid verzameld

  1. laila says:

    Heel boeiend.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s