Freek de Jonge op zoek naar zijn roots

Slikken of stikkenHet TV-programmma van Freek de Jonge uit en over Groningen had als rode draad het werkkamp De Slikken in Westernieland (geboorteplaats Freek de Jongen). In het werkkamp werd gewerkt aan de Linthorst Homanpolder. Ik ken het werkkamp, het is nu een recreatieoord waar ik ooit nog heb gelogeerd tijdens de introductie van een opleiding. De Jonge noemde met name Jan Buiskool als man achter het werkkamp. Burgemeester Jan Buiskool van Delfzijl was tevens ‘rijksinspecteur vande centrale werkverschaffing’. Hij was zo gedreven om mensen aan het werk te krijgen dat hij onder andere de Groningse Mussolini of Mussolini van het Noorden werd genoemd.

Maar hij was ook geliefd. “Op 10 februari 1937 overleed burgemeester J. Buiskool in Groningen, na een ziekbed van twee maanden, Delfzijl ging een weekend in van rouw: festiviteiten werden stilgelegd en sportwedstrijden afgelast. Van de openbare en rijksgebouwen hing de Nederlandse vlag halfstok. Bij de begrafenis waren veel burgelijke en militaire hoogwaardigheidsbekleders aanwezig en ook de belangstelling en deelneming van de bevolking was groot. Aan het graf werd het woord gevoerd door de minister van Sociale Zaken Slingenberg, locoburgemeester Veenkamp, de commissaris van de Koningin en diverse vertegenwoordigers van organisaties. Dominee Ten Hove sloot de rij van sprekers.
Burgemeester Buiskool werd geëerd met een monument in de form van een fontein, die in september 1938 door de commissaris van de koningin mr. J. Linthorst Homan in werking werd gesteld. Bij deze gelegenheid werd door burgemeester L.H. van Julsingha bekendgemaakt dat de Raad had besloten het betreffende plein het Burgemeester Buiskoolplein te noemen. (Delfzijl historiaal, de geschiedenis van de gemeente Delfzijl)

Foto 1

Monument ter nagedachtenis aan veertien personen die omkwamen bij de inpoldering, waarvan dertien bij een busramp bij Ranum.

N.B.

Zie ook een eerdere bijdrage over Freek de Jonge in Westernieland.

Vandaag passeerde ik de grens van 100.000 pageviews voor dit jaar

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2009-12 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Freek de Jonge op zoek naar zijn roots

  1. Frans Muthert says:

    Een mooi stukje achtergrondinformatie Klaas!

  2. Fam. Willemse says:

    mmdWij zijn aan het zoeken, waar de video.s van Freek te vinden met zijn laatste t.v. optreden’s zelden zulke mooie weergave gezien zit alles in, terugkijken, geschiedenis, beleving, humor lach en traan zeer, zeer mooi gedaan,ook met de beelden en de mensen die Freek sprak, hoop dat die video’s van t.v. uitzendingen gebundeld zijn, want we willen ze graag bestellen en het is ook een prachtig cadaeu om aan iemand te geven, kunt u de titel doorgeven en de prijs en waar verkrijgbaar, wij zouden dat zeer op prijs stellen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s