Waar ben jij?

verdwenen dorpen dag – met reisfoto s

In oktober en november 2009 reisden regisseuse Natasha Schulte en schrijver Rik van den Bos langs kleine Groningse stadjes en dorpjes. Van de verhalen achter alle mensen en plekken die ze leren kennen maken ze een theatervoorstelling bij het Noord Nederlands Toneel (NNT) in Groningen.

Ze waren ook op bezoek in de gemeente Delfzijl:

“zaterdag de 14e, de dag van de inkomst van sinterklaas, zijn wij op zoek gegaan naar de verdwenen dorpen rond Delfzijl. en we hebben ze gevonden.. altans de sporen ervan. het kerkje van Heveskes, tussen de chemische fabrieken en de begraafplaats van Weiwerd,dramatischere plekken zijn haast niet voor te stellen.. ponies tegen een achtergrond van de aluminiumfabriek,2 vervallen boerderijen waar de mensen zijn weggetrokken en een huisje met een kunstenaar erin die nog lag te slapen. een onleesbaar gedicht op een eenzaam monument ter nagedachtenis en de grafstenen onder de rook van de fabrieken,.. echt een plek voor een spookvoorstelling.

op weg naar Delfzijl


nog sreeds op weg naar Delfzijl

Heveskes

degenen die weggaan

uitzicht uit Weiwerd

spookdorp Weiwerd (mijn oude woondorp)

spookdorp Weiwerd (mijn voormalige lagere school)


spookdorp Weiwerd

Toen de verdwenen stadjes gevonden waren zijn we delfzijl in gegaan op zoek naar wat vertier. we hadden op onze tocht namelijk nog weinig mensen van onder de 50 gesproken en vooral in delfzijl leek het ons leuk om eens wat mensen tegen te komen van onze eigen leeftijd. gelukkig vroegen we direct de juiste persoon om raad, hij wees ons de plaatselijke coffeeshop, dus daar zijn we heen gegaan voor een kopje thee en een AAtje. Wat een toffe mensen waren daar. een jongen vertelde over dat hij een huisje wilde kopen in delfzijl (waarvoor de leegloop eigenlijk wel gunstig uitkwam) een andere jongen rijdt iedere dag heen en weer naar hoogeveen, en we spraken met wat echte zeevaarders, die de havens van lissabon en singapore gezien hebben maar het verder wel prima naar hun zin hebben daar in delfzijl.. alles is er, dus waarom ook niet? we beginnen ons hier steeds meer thuis te voelen….”

terug naar de stad (Groningen)

De andere reisverslagen zijn hier te vinden.

Deze reis door de provincie Groningen zal leiden tot een theatervoorstelling over de provincie en haar inwoners. De voorstelling wordt in opdracht van het Noord Nederlands Toneel gemaakt en het zal waarschijnlijk ergens in mei/ juni 2010 te zien zijn op tournee door de provincie….(Afgelopen zaterdag was ik bij een presentatie met de resultaten van de reis onder de titel “Ommelanden”, binnenkort mijn verslag)

Foto’s: regisseuse Natasha Schulte en schrijver Rik van den Bos

N.B.

Zie ook de vorige bijdrage over Heveskes.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2009-12 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Waar ben jij?

  1. Jacob Hesseling says:

    Vervreemding , adembenemend en verbazingwekkend, hoe is het zo gekomen. Wie faalden ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s