Klooster Aduard

Kloostermuseum Sint Bernardusklooster
 

 

“De St. Bernardushof geeft een beeld van de geschiedenis van het St. Bernardusklooster in Aduard (provincie Groningen). Dit Cisterciënzer klooster is gesticht vanuit klooster Klaarkamp (in Friesland) in 1192. De Cisterciënzer kloosterorde is een orde van strengheid en eenvoud. Het klooster in Aduard is genoemd naar Bernardus van Clairvaux: het St. Bernardusklooster. Hij bracht de Cisteriënzer orde tot grote bloei.

Waterhuishouding
 
De monniken van Aduard hebben veel gedaan voor de waterhuishouding van het gebied. Voorbeelden hiervan zijn te zien in het museum. De baksteenindustrie -de bekende kloostermoppen- is in Aduard tot grote bloei gekomen. Veel resten hiervan zijn in de omgeving gevonden. Het enige overgebleven gebouw van het kloostercomplex -de ziekenzaal, thans N.H. kerk- is tevens te bezichtigen. Een maquette laat zien hoe het complex eruit gezien moet hebben en hoe groot het geweest is.

Brand

In 1580 is de abdij in brandgestoken en wordt het merendeel van de gebouwen afgebroken. Met stenen van het klooster worden de eerste huizen van Aduard gebouwd, zo ook het huis waar het museum in gevestigd is. Een bescheiden bibliotheek en een computerprogramma, waarmee allerlei facetten van kloosters en kloosterleven belicht worden, completeren het beeld dat het St. Bernardushof museum van Aduard wil geven en de sfeer die het wil laten proeven.”(museum.nl)

Een aardig klein museumpje waar de bezoekers een persoonlijke rondleiding krijgen. Het museum heeft ook een mooie kloostertuin voor een kopje thee of mok koffie. En na een bezoek aan het museum, wordt de kerk speciaal voor je geopend.

N.B.

Zie de ook de bijdrage met het klooster in Ter Apel (ook provincie Groningen).

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2009-08 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Klooster Aduard

 1. SJOUKJE says:

  Deze ken ik niet. Ter Apel wel. Mooi Grunningen.

 2. Anno Zijlstra says:

  zeer fraai, ja de reformatie nam eeuwenoud cultuurgoed weg uit de lage landen, het protestantismedrukte zwaar als rem op de vooruitgang, dat was erg jammer toen

 3. R. Kruzdlo says:

  Ik was laatst op Montserrat. Lees het maar op mijn blog. Maar deze kende ik niet.
  Groet Robert Kruzdlo

 4. marijke says:

  scherven van tegels, kruiken, schalen, verloren in de grijze klei, vastgekleefd aan zware aarde, komen bij het spitten boven en spreken een stomme taal van verleden geluiden, een leven van water, wijn en bier, van snelle stappen naar werk of gebed, van bedachtzame voeten, bewogen op het ritme van trage kerkmuziek.
  eerste regel van het boekje: de droeve moeder van aduard van remco ekkers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s