Kabouter Buttplug

welkom in Utrecht


Vanaf 4 juli t/m 13 september 2009 vindt in de Botanische Tuin Fort Hoofddijk van De Uithof, Utrecht een tentoonstelling plaats van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy.

Paul McCarthy (Salt Lake City, 4 augustus 1945) wordt beschouwd als een van de belangrijkste levende kunstenaars en met zijn directe en confronterende aanpak is hij bijzonder invloedrijk voor een jonge generatie kunstenaars. Sinds eind jaren ‘60 is hij actief in uiteenlopende media, maar het is pas sinds het vorige decennium dat zijn werk een breder kunstpubliek bereikte. Sinds enkele jaren werkt McCarthy gestaag aan een oeuvre van grote opblaasbare sculpturen, de ‘inflatables’. Deze zijn gebaseerd op zijn typerende iconografie van ‘antisymbolen’ van Amerikaanse cultuur, zoals hij die de afgelopen 35 jaar heeft ontwikkeld vanuit zijn performancekunst. Een voorbeeld van deze beeldtaal is de sculptuur Santa Claus, in Nederland even berucht als befaamd vanwege de controverse over de bronzen versie ervan (bijgenaamd Kabouter Buttplug) in Rotterdam. Minder bekend in Nederland is echter het feit dat deze sculptuur ook is vereeuwigd in een 25 meter hoge, opblaasbare versie: een rozerode kerstman die hoog boven de bomen uit zachtjes heen en weer wiegt op de wind. Deze ‘Santa Claus with Plug’ (2007) is in juli en augustus een van de werken die te zien is.

Foto 1 & 2 Santa with Butt Plug, 2007, 24.40 x 12.20 meter
 
” Gehuld in zijn rode pak staat de kerstman vaak symbool voor huiselijke gezelligheid en cadeaus voor klein en groot, liefst in een sprookjesachtig winterdecor. Hier staat hij te wiegen tussen het zomerse groen. Een vreemd beeld? De eerste kerstshows openenen al vroeg in het najaar, als er nog geen vlokje sneeuw gevallen is. Santa Claus is niet alleen een toonbeeld van kindervreugde, maar kan ook opgevat worden als een icoonvan de Amerikaanse amusementsindustrie, een ambassadeur van tomeloze commercie. De kerstman keert vaker terug in het oeuvre van McCarthy. Hij verkleedde zich meerdere malen als Santa Claus voor zijn performances en videowerken en haalde capriolen uit die je niet zou verwachten van een kindervriend. Hij besmeurde zichzelf en anderen met ketchup en sloeg wild om zich heen. In 2001 kocht de gemeente Rotterdam een bronzen Santa aan van zes meter hoog, met in de ene hand zijn bel en in de andere een uit de kluiten gewassen seksattribuut. Confronterend, vonden veel mensen. Pas sinds november 2008 staat deze bruingekleurde Santa prominent op het Rotterdamse Eendrachtsplein. McCarthy herhaalt zijn statement in Utrecht met een reusachtiger Santa in hard rood en zachtroze. Voor de roze bel valt op. De plagerige vraag blijft: shockeert deze inflatable nog altijd of is ons geweten gesust doordat het beeld zich intussen een plaats verworven heeft in het publieke domein? ”

 Foto 3 Black Plug, Butt Plug, 2007, 18.20 meter

 “Totembeeld, boom én seksattribuut. Deze zwarte toren heeft het in zich om op te lossen tussen talloze bomen in deze tuinen, maar detoneert ook. Geen enkele boom is van nature zwart, een totembeeld is vaak minder gestileerd en een butt plug van een dergelijk formaat is allereerst een statement. Verweven met de Santa, maar ook met andere werken die McCarthy maakte over seksueel geweld. Dominant wiegt de de Butt Plug heen en weer, maar verliest iets van zijn gevaarlijke betekenis als je bedenkt dat het een omhulling is van louter lucht. Tegelijkertijd voegt het nylon zich gemakkelijk in elke gewenste richting, waardoor een ritmische vorm onstaat. McCarthy vergelijkt zijn Butt Plug met de viere sculturen van Constantin Brancusi en Hans Arp uit de jaren dertig en zestig.”

 (bijschrift foto’s: programmaboekje Air Pressure)

N.B.

Zie ook mijn bezoek aan Santa Claus in Rotterdam.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2009-07 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Kabouter Buttplug

 1. draakhond says:

  Volgens de inzender van een brief naar de Volkskrant (dec 2008 ?): Kabouter Billespeen

 2. Helena says:

  HIer ben ik vorige week woensdag geweest! De botanische tuin is prachtig (kende ik al hoor), we hadden een rondleiding door de tuin en een rondleiding voor de kunst. Heb er aardig wat foto’s gemaakt, staan elders op internet. Vond de biggen ook mooi (prachtig roze) en het was prachtig weer (mooie blauwe lucht met wolken) om te fotograferen. Achtergrond van het project maakt het eigenlijk pas echt interessant.

 3. de_rookvogelwachter says:

  goed dat je me nog even eraan herinnert klaas, ik was bijna vergeten gaan kijken, nu kan het nog

 4. Zich van Verre says:

  Wat ik mijn bedenkingen tegen buttplug zijn heb ik hier en hier geprobeerd te zeggen. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. De kabouter is inmiddels erg populair, iedereen wil met hem op de foto, het is tenslotte net de efteling. Ironie van ons he?

 5. Zich van Verre says:

  De links werken niet. Ik bedoel bericht 235932 en 231458, als je interesse hebt. Alle foto’s erop zijn trouwens ook weer eens verdwenen. Ik vraag me af of anderen dit k-probleem kennen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s