Koude oorlog

fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotoNavigatiestation Groningen (NS “G”) (11 foto’s)

Bij mij in “de achtertuin” ,op de grens van Appingedam en Delfzijl, ligt een prachtig bunkercomplex.

Tussen 1953 en 1958 werden ten noorden van Marsum (gemeente Appingedam) zeven bunkers gebouwd die allen bewaard zijn gebleven. Hierin bevond zich van 1958 tot en met 1964 een Navigatiestation van de Koninklijke Luchtmacht. Daarna werd het complex ontmanteld en bleef tot 1992 in de “mottenballen”.
Toen het Navigatiestation operationeel was, stonden op de bovengrondse bunkers radarapparatuur en antennes, waarmee informatie over de situatie in het luchtruim verzameld werd. De actieradius van de radar was groot: tot boven Berlijn konden vliegtuigen waargenomen worden! In de ondergrondse commandobunker waarvan alleen de ingang, ventilatiekokers en de nooduitgang te zien zijn verwerkten tientallen militairen de gegevens. Het gehele complex had een maximale bezetting van 378 man. De militairen waren gelegerd in de Pieter Bierema Kazerne en later in de Willem Lodewijk van Nassau kazerne te Appingedam.
De ondergrondse commandobunker heeft tientallen ruimtes, verdeeld over twee etages. De bunker is 12 meter diep, heeft wanden met een maximale dikte van 5,60 meter en is voorzien van gasdichte stalen deuren De buitenwanden zijn spouwmuren: mocht bij een atoomaanval de buitenste muur scheuren, dan kon binnengelopen grondwater weggepompt worden met een pompinstallatie. De ingangen van alle bunkers van het complex liggen minimaal 1,5 meter boven N.A.P. zodat bij een dijkdoorbraak de bunkers niet onder water kunnen lopen.
Het complex beschikte over eigen generatoren (3 x 250 kV) en een drinkwatervoorraad van 160.000 liter. luchtbehandelingsapparatuur koelde, verwarmde. droogde, bevochtigde en filterde de buitenlucht. 1800 telefoonlijnen zorgden voor verbinding met de buitenwereld.
Het Luchtmacht complex heeft slechts korte tijd dienst gedaan. De inventaris werd verwijderd en overgebracht naar Schöppingen in West Duitsland. Luchtbehandelingsapparatuur waterpompen, het elektrische systeem en de telefoonverbindingen bleven behouden zodat in noodgevallen het complex weer operationeel gemaakt kon worden. (bron: Cold War Museum )

Foto 1 t/m 10

Deze bunker is de grootste bovengrondse van de zeven.
(de andere zes komen in een volgende bijdrage)

Foto 11

Luchtfoto van het gehele complex met rechtsonder de bunker van bovenstaande foto’s (bron: Cold War Museum)

N.B.

Zie ook een eerdere bijdrage over het kerkje van Marsum

 

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2009-05 and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Koude oorlog

  1. JdK says:

    TRIEST!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s