Het Scholtenhuis

fotofotofotofotofotoVoormalig hoofdkantoor Duitse Sicherheitsdienst virtueel herbouwd

Het Scholtenhuis, dat bij de bevrijding van Groningen uitbrandde, is sinds vandaag volledig virtueel gereconstrueerd. Bezoekers van een speciale website kunnen door het hele gebouw lopen en verschillende kamers bezoeken. Hier zien ze wat zich tijdens de oorlog in dit gehate, voormalig hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) heeft afgespeeld.

Virtuele reconstructie

Op een zeer intuïtieve, toegankelijke manier zijn de huidige technieken gebruikt om complexe historische feiten over te brengen aan een groot publiek. Op basis van blauwdrukken, plattegronden, foto’s en ooggetuigenverslagen is het Scholtenhuis tot in de kleinste detail gereconstrueerd. Zestien verschillende kamers zijn met de nieuwste computertechnieken opnieuw opgebouwd. Bezoekers van de website kunnen een kamer binnengaan en zien wat hier tijdens de oorlog is gebeurd. Hiervoor zijn verschillende scènes nagespeeld door acteurs. De combinatie van een virtuele reconstructie met door acteurs gespeelde scènes is nog nooit eerder toegepast. Alle scènes zijn gebaseerd op waargebeurde feiten, dus door in de verschillende kamers te kijken, krijgen de bezoekers een realistisch en integer beeld van wat zich in dit hoofdkwartier van de SD heeft afgespeeld. De makers hebben niet alleen oog voor gruwelijke feiten maar ook voor kleine menselijke verhalen. Ze moraliseren en concluderen niet. Ze bieden feiten aan op een manier zoals nooit eerder is vertoond. Ook kunnen bezoekers in de verschillende kamers op bepaalde onderdelen klikken, waarmee ze toegang krijgen tot een diepere informatielaag: uniek historisch materiaal, zoals documenten, foto’s, krantenberichten en interviewfragmenten met overlevenden.

Vijf foto’s

Foto 1 t/m 3

Aan de oostzijde van de Grote Markt Groningen werd van eind april tot begin juni 2008 archeologische proefopgravingen gedaan naar de resten van het Scholtenhuis.

N.B.

Zie ook de bijdrage over een boek over het Scholtenhuis.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2009-04 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Het Scholtenhuis

 1. hippo says:

  wat een geweldige link naar een indrukwekkend project; ik heb mijn ogen uitgekeken op deze site; interactiviteit, die op een hoogwaardige manier is vormgegeven,
  gr. hippo

 2. flyingotter says:

  Heel goed Klaas, dat je hier aandacht aan besteed! Petje af voor de makers van deze site>>
  De site geeft een goede indruk wat een verschrikkelijke tijd dit toch was. Laten we dit niet vergeten!

 3. VincentJJ says:

  Ben bij de opening- en presentatie van het boek (eerste deel) van “Het Scholtenhuis” geweest. Een geslaagde happening met nuttige (her)aandacht voor deze donkere periode.

 4. Michiel Mans says:

  Ik heb er ook virtueel rondgekeken. Al was het maar om te zien of mijn vaders ontsnappingsverhaal uit dat Scholtenhuis op 12-11-1944 aannemelijk was (hij overleed in 1981). Volgens sommige bronnen werd hij door de SD vrijgelaten, volgens andere bronnen ontsnapte hij (ondermeer JM Somer -Zij sprongen in de nacht), wat ook zijn eigen verhaal was.
  Mede door alle ”elektrieke’ ontwikkelingen, met name het internet, en de kennis die hiermee verzameld en gedeeld kan worden, gaan zijn -en mijn moeders (vrij spaarzame) vertellingen weer leven en komt er veel boven water dat ik niet wist. Veel pijnlijke twijfel ook. Het virtuele Scholtenhuis is voor mij -als zoon van een man die Groningen geen goeds heeft gebracht- een nieuwe bron van informatie en een legstuk in een voor mijzelf incomplete puzzel. De puzzel: hoe verwijtbaar ‘fout’ was mijn vader?http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_August_Mans

 5. Pingback: Typemachine met met SS-toets | klaasamulder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s