Oldambsterboerderij

fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotoKunstboerderij

In het kader van de oplevering van 5 arthouses in Drenthe heb ik afgelopen Paasmaandag onder andere bungelowpark Lanka in Ruinen bezocht. Op het park is niet niet alleen een kunsthuis, maar ook een kunstboerderij gebouwd.

Kunstboerderij Oldambsterboerderij

Deze zeer ruime robuuste “boerderij” is mede door zijn dikke houten balken een moderne versie van de statige Oldambsterboerderijen bekend uit het Groninger landschap. Daarbij is veel tranparantie toegepast en zijn traditionele elementen gebruikt als ondersteuning van het ontwerp van Jose Vorstermans. Dwars door haar ontwerp loopt een zichtlijn die in contrast met de omgeving haar ontwerp accentueert.

Oldambster boerderij (Groningen)

“Boerderijen van het Oldambtster type zijn omstreeks 1720 vanuit Oost-Friesland in Oost-Groningen ingevoerd. Bij dit boerderijtype liggen woonhuis en schuur in elkaars verlengde. Het woonhuis is meestal smaller dan de schuur. De karakteristieke verspringingen van de zijgevels die het verschil in breedte overbruggen, worden “krimpen” genoemd.” 
Het Oldambt is het noordelijkste gedeelte van Oost-Groningen en wordt gekenmerkt door open uitgestrekte landbouwgronden met verspreid liggende boerderijen en boomaccenten.”
(joostdevree)

Veertien foto’s

N.B.

Zie ook de vorige bijdragen met het tweede arthouse op dit bungelowpark & boerderijen in het Oldambt.

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2009-04 and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Oldambsterboerderij

  1. jaap says:

    je weet dat ik de grootste moeite heb met nwe architectuur; maar dit ziet er mooi uit en die foto’s geven een goede indruk van het geheel. heb jij die gemaakt?

Leave a comment