Jan Montyn

fotofotofotofotofotoAnderwereld

Jan Montyn (1924) is als beeldend kunstenaar bekend in binnen- en buitenland. Duizenden prenten zijn de afgelopen jaren aangekocht door particuliere verzamelaars en musea in Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Thailand, Japan en Nederland. In Nederland land is zijn werk opgenomen in de collecties van o.a. het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam en de Rijksdienst voor de Beeldende Kunst in Den Haag.
In artistiek opzicht is Jan Montyn autodidact. Hoewel hij vooral als graficus bekend geworden is, heeft hij ook veel getekend en geschilderd. In 1959 besloot hij zich vooral op de etstechniek te concentreren, omdat hij vond dat de ets voor hem het beste medium was om zich uit te drukken. Aanvankelijk werkt hij heel traditioneel en figuratief, maar aan het begin van de jaren zestig kiest hij voor een gestileerde, vaak abstracte beeldtaal vol persoonlijke tekens en symbolen. Grafiek hanteert hij niet uitsluitend als een vermenigvuldigingstechniek, maar als een medium om te komen tot een eigen stijl met een eigen idioom. Kleur, vorm, lijn en inhoud worden op monumentale wijze samengevoegd tot een geabstraheerde beeldtaal. Op zinken platen werkt Montyn met gemengde etstechnieken zoals droge naald en aquatint.

Helaas was ik een week te laat voor de tentoonstelling met werk van Jan Montyn in galerie Anderwereld in de stad Groningen.
Maar na enig zoeken vond ik op de achterwand van het nieuwe souterrain nog 5 prachtige werken hangen.

Over het roerige leven van Jan Montyn schreef Dirk Ayelt Kooiman de indrukwekkende biografische roman Montyn. De uitgave Asia is een monografie over Montyns tekeningen en aquarellen. De uitgave Montyn, het grafische werk is een monografie over Montyns etsen.

Vijf foto’s

N.B.

Zie ook een eerdere bijdrage over een tentoonstelling van Armando in Galerie Anderwereld.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2009-02 and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Jan Montyn

 1. zintuigen says:

  Elke bijdrage over een kunstenaar is wat mij betreft zeer welkom.

 2. martien says:

  Hij maakt, heel veel, maar inderdaad heel mooi (Oosters) werk. Ik (wij) heb(ben) ook een aantal werken van hem. Het boek over zijn fascistische verleden en vele omzwervingen heb ik gelezen.

 3. klaasamulder says:

  Reblogged this on klaasamulder and commented:

  Knnsttenaar Jan Montijn overleden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s