Oude Dijk Den Andel

fotofotoAfgelopen zondag op de terugweg van Pieterburen  miste ik bijna het misschien wel kleinste natuurgebied van Groningen, de Oude Dijk bij Den Andel. 

“Op 25 december 1717 spoelde een zeer zware stormvloed de zeedijk van Noord-Groningen vrijwel helemaal weg. De Oude Dijk bij Den Andel is een restant van die dijk.

Veel meer dan een bultje naast de weg is het niet, maar toch is het een dijkrestant met een interessante geschiedenis. Vrijwel niets is bewaard gebleven van de dijken die onze voorouders in de 18e eeuw opwierpen. Met de kerstvloed van 1717 stuwde de zee het water zo hoog op dat in heel Noord-Groningen de dijken braken. Er vielen meer dan tweeduizend slachtoffers. De nieuwe dijk werd gebouwd met grond van de oude dijk. Om land te winnen legde men deze nieuwe dijk meteen een stuk noordelijker. Het heuveltje op deze plek is het enige stukje oude dijk dat bewaard is gebleven en heeft daarom een belangrijke cultuurhistorische waarde. Het Groninger Landschap probeert het dijkje zo te maaien dat oude dijkplanten zoals gele en paarse morgenster terugkomen.” (natuurkaart)

Twee foto’s

N.B.

Zie ook de kwelders aan de Noordkunst.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2008-07 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Oude Dijk Den Andel

  1. Gelkinghe says:

    “Het kleinste natuurgebied van Groningen” – daar zou je heel lang over door kunnen discussiëren, want wat is het kleinste?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s