De koning van de Wadden

fotofotofotoEemsmondgebouw gered?

Enige tijd geleden heb ik mijn verontrusting uitgesproken over het voortbestaan van het Eemsmondgebouw in Delfzijl met de karaktistieke betonplastieken van kunstenaar Jaap van der Meij.
Het voortbestaan van het gebouw is inmiddels gegarandeerd, maar nu is nog de vraag wat er met de plastieken gebeurd.
Het gebouw wordt namelijk gestript en krijgt een nieuwe huid.
Hopelijk wordt morgenavond in de raadsbijeenkomst van de gemeente Delfzijl duidelijkheid  verschaft over  het behoud van het kunstwerk van Jaap van der Meij.
Inmiddels staan de bouwhekken al om het gebouw.

De nieuwe eigenaar omschrijft haar plannen met het gebouw als volgt:

TCN heeft onlangs het Eemsmondgebouw aangekocht en ontwikkelt het tot een markante locatie, waar Rabobank Noord-Groningen haar back-office activiteiten gaat clusteren. Vanaf voorjaar 2009 worden deze services ondergebracht in het Eemsmondgebouw te Delfzijl. Dit kantoorgebouw aan het Maritiem Kwartier van Delfzijl wordt door TCN herontwikkeld tot een hoogwaardig kantoor voor diverse huurders in de dienstverlenende sector. Met Rabobank Noord-Groningen is een langdurige huurovereenkomst afgesloten. Rabobank gaat 4 verdiepingen huren met een totale oppervlakte van ca. 2.000 m2.

Het Eemsmondgebouw in Delfzijl is vooral bekend door de betonplastieken van kunstenaar Jaap van der Meij, waarmee de vier kopgevels en de gevel aan de laagbouw zijn afgewerkt. Bij de entree staat bovendien een sculptuur ‘de koning van de Wadden’ van dezelfde kunstenaar (zie links op de eerste afbeelding). Het ontwerp van dit gebouw stamt uit 1969. Het werd in 1972 in gebruik genomen door de rijksdiensten voor het onderhoud en de reparatie van zeebakens.

TCN Groningen heeft het gerenommeerde architectenbureau Team 4 Architecten een ontwerp laten maken voor de herontwikkeling van het markante gebouw, waarbij de plastieken blijven behouden en door middel van een nieuwe “gevlochten” façade aan elkaar worden verbonden (zie derde afbeelding). Tjalling Dijkstra, TCN Groningen: ‘Door de herontwikkeling geven wij het gebouw en het gebied een nieuwe impuls. De komst van het kantoor van de Rabobank is uiteraard erg belangrijk voor de werkgelegenheid en de vitaliteit van de stad Delfzijl. Het gebouw zal -geheel in lijn met haar rijke maritieme historie- een baken zijn in Delfzijl.’

Herontwikkeling van bestaande gebouwen is volgens de filosofie van TCN minder belastend voor het milieu dan nieuwbouw. Er worden niet onnodig weilanden opgeofferd voor kantorenbouw. Het huidige Eemsmondgebouw wordt helemaal gestript en daarna voorzien van geheel nieuwe geïsoleerde gevels. Ook worden de energieprestaties van het gebouw sterk verbeterd door het vervangen van alle verouderde installaties. Het gebouw is daardoor weer geschikt om dienst te doen als modern kantoor voor de volgende decennia.

Afbeelding 2: eerder ontwerp in opdracht van gemeente Delfzijl

N.B.

Via deze link is een uitgebreide fotoreportage over het Eemsmondgebouw te zien.

Zie ook het plan voor een watervliegveld in het maritiem kwartier.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2008-06 and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De koning van de Wadden

  1. ceesincambodja says:

    Er gaat niets boven Delfzijl.

  2. susan van der kort says:

    Kan iemand me bijpraten over hoe het er nu voorstaat met het Eemsmondgebouw? Wat gaat er gebeuren met de betonplastieken van Jaap van der Meij?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s