"Hevig debat over toekomst flat "

fotofotofotofotoWaarop stemt U straks ?

De gemeente Delfzijl nodigt inwoners tijdens de week van de binnenstad uit om mee te beslissen over de toekomst van de hoge flat aan de Vennen.

Vandaag is het de laatste dag dat er gestemd kan worden over de drie centrumplannen voor Delfzijl. Het gemeentebestuur wil het centrum graag betrekken bij het water. Een van de grote opstakels is de Vennenflat die als een enorme muur het centrum van Delfzijl afsluit van de waterkant.
De architecten van  Landlab uit Arnhem hebben vier alternatieven voor de flat ontwikkeld  (zie afbeelding 4).  De plannen zijn onder andere te lezen in een speciale krant die Landlab heeft uitgebracht.

“De nieuwe centrumvisie laat inwoners meepraten over wat er met de hoge flat langs de dijk gaat gebeuren. De flat is zeer aanwezig in het stadsbeeld maar heeft geen openbare functie. Na een serie stadsgesprekken zijn vier kansrijke modellen geselecteerd waarmee de flat echt iets te bieden heeft voor inwoners en toeristen. Op vrijdag 21 juni om 20.00 uur organiseert de gemeente een debat in het gemeentehuis waar iedereen na afloop zijn stem kan uitbrengen. Deze uitslag neemt de raad mee in haar definitieve raadsbesluit op maandag 24 juni over de toekomst van de flat.
 
laagbouw

Het eerste model is het meest ingrijpende: de flat wordt gesloopt. Daarmee krijgt Delfzijl haar oorspronkelijke laagbouw weer terug en komt er ruimte om de binnenstad dichter bij het water te situeren. Zonder flat heeft Delfzijl een veel mooiere skyline, heeft niemand meer last van de extreme valwinden en ligt de directe omgeving niet meer in de schaduw van het immense gebouw.

De volgende drie modellen gaan er vanuit dat de flat blijft staan maar voegen bijzondere functies toe waardoor de flat gebruikt wordt als uitzichtpunt.

kunst

Bij model 2 komt een enorm kunstwerk op het dak waarmee de flat het gezicht wordt van de stad: het icoon van Delfzijl.
 
restaurant

Model 3 bouwt een toprestaurant op het dak waar de heerlijkste visgerechten uit de streek geserveerd worden onder het genot van prachtig uitzicht over de Waddenzee en de omliggende polders.
 
energie

Model 4 zet windmolens op het dak waarmee de flat een belangrijke energieleverancier van de stad wordt. Zo maakt Delfzijl van de nood een deugd en draagt de stad bij aan een duurzame wijze van energiewinning.”

Vier afbeeldingen

Foto 1: voorkant van de Vennenflat, uitzicht op het centrum

Foto 2:  achterkant Vennenflat,  uitzicht op zee en haven

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2008-06 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to "Hevig debat over toekomst flat "

  1. D.J.Tuil says:

    Het eerste model lijkt mij de meest verstandige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s