Keramiek van Ai Weiwei

fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotoCoop Himmeb(l)au Paviljoen Groninger Museum

Naar aanleiding van de vorige bijdrage over de twee paviljoens van Coop Himmelb(l)au in Groningen, hierbij een blog over de actuele tentoonstelling van Ai Weiwei in het Coop Himmelb(l)au Paviljoen van het Groninger Museum. (14 foto’s)

 Nog tot en met 23 november van dit jaar is in het Groninger Museum een solotentoonstelling te zien van de Chinees Ai Weiwei. Ai Weiwei (1957) is een van de belangrijkste personen in de hedendaagse kunstwereld in China en was recentelijk nog als adviseur nog betrokken bij het ontwerp van het Olympisch Stadion in Beijing.

Het werk van Ai Weiwei omvat performances, installaties en architectuur. Vanaf 1978 manifesteerde Ai Weiwei zich in de kunstwereld van Beijing als lid van de kunstenaarsvereniging Xingxing (the Stars). Toen deze zich in 1983 ophief, vestigde hij zich in New York. In 1993 keerde hij terug naar Beijing en vanaf dat moment begon hij traditionele Chinese elementen in zijn werk te gebruiken waarmee hij het mechanisme van politieke en nationale symboliek op provocerende wijze verkent. Voor een van zijn werken liet hij een urn uit de Han-dynastie op de grond kapot vallen. Ook andere objecten van nationale trots vielen bij wijze van statement uit zijn handen. Oude vazen beschilderde hij met het Coca- Cola logo, of ze werden in vrolijke kleuren geverfd.
Vervolgens presenteerde hij ze als goedkope vervalsingen.

Centraal in de tentoonstelling staat Ai Weiwei’s fascinatie voor keramiek. Het is een materiaal dat als een rode draad door zijn oeuvre loopt en dat sterk verbonden is met de Chinese culturele identiteit. In het Coop Himmelb(l)au Paviljoen is een van zijn meest recente werken Pillars te zien. Dit werk omvat een woud van levensgrote vazen waar de bezoeker tussendoor kan lopen.

N.B.

Zie ook de vorige bijdrage over een Chinese kunstenaar met een “dino”.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2008-05 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Keramiek van Ai Weiwei

  1. laila says:

    Bijzonder.

  2. klaas @ says:

    Ook bijzonder keramiek in Leeuwarden, zie vandaag mijn blog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s