Isaac Lipschits overleden

fotofotoTer nagedachtenis aan het overlijden  van Lipschits in Groningen hierbij de link naar een eerder gepubliceerde bijdrage, met een persoonlijke invalshoek,  over het door hem geinitieerde Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland.

“Historicus Lipschits overleden

In zijn woonplaats Groningen is zaterdag de historicus Isaac Lipschits overleden. Hij was hoogleraar aan de Groningse universiteit, en hij doceerde ook aan universiteiten in Israel. Een paar jaar geleden was Lipschits initiatiefnemer van ‘het digitaal monument Joodse gemeenschap’. Daarin wordt op internet het leven gereconstrueerd van alle joden die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland door de nazi’s zijn vervolgd. Liro-archief Bij de ontdekking door De Groene Amsterdammer van het Liro-archief kwam Lipschits veel in het nieuws. In het archief hielden de nazi’s op kaartjes precies bij wat door hun Liro-bank van joden was geroofd voor ze werden gedeporteerd. Lipschits schreef ook verschillende boeken, over onder meer joods maatschappelijk werk, en joden in na-oorlogs Nederland. Isaac Lipschits was 77 jaar.” (NOS Journaal)

De site  “joodsmonument

Twee afbeeldingen

Tweede afbeelding:

De homepage is het feitelijke ‘monument’, dat bestaat uit een scherm met allemaal gekleurde staafjes. De staafjes zijn gegroepeerd in blokjes. Elk blokje stelt een gezin voor, elk staafje binnen een blokje staat voor een persoon die in de oorlog is omgekomen.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2008-05 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s