Batterie Termunten

fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotoFotoimpressie (14 foto’s)

De Batterie Termunten (gemeente Delfzijl) behoorde destijds tot een reeks van verdedigingswerken (Flakbatterien). Langs de Eems en de Dollard noemen wij van noordwest naar zuidoost de specifiek Noordoost-Groninger verdedigingswerken Batterie Nansum, Batterie Delfzijl, Batterie Termunten en Batterie Dollard-Süd. Ze maakten deel uit van de zogenaamde Atlantikwall en waren ook opgenomen in de .Kammhuberlinie.. In de praktijk heeft dit geschut echter voornamelijk gediend als luchtafweergeschut.

Rond de havensteden Delfzijl en Emden was een ring van verdedigingswerken gebouwd. Het zwaarste geschut stond op het Duitse waddeneiland Borkum en droeg de naam Coronell. Deze Batterie Coronell kon 28 cm granaten -zo zwaar als vliegtuigbommen- afschieten en daarmee is zelfs Appingedam zwaar getroffen.

Op de tweede plaats kwam het zware geschut van Batterie Termunten bij Fiemel. Batterie Termunten was voorzien van vier keer 128 mm geschut en hiermee enig in zijn soort in Nederland.

Eind april / begin mei 1945 vonden de laatste zware gevechten in Noord-Groningen plaats en in die laatste oorlogsdagen sneuvelden nog tal van geallieerde en Duitse militairen, terwijl ook een groot aantal burgers het leven liet.

Veel dorpen rondom Delfzijl zijn zwaar getroffen. Met name Woldendorp werd voor een groot deel vernield. Boerderijen gingen in rook op. De luchtafweerkanonnen van Batterie Termunten kon men namelijk ook horizontaal landinwaarts richten en zodoende de vijand over het vlakke Noord-Groninger landschap zwaar treffen. Dorp voor dorp moest door de Canadezen en Polen veroverd worden.

Het geschut bij Fiemel is in wezen niet echt veroverd. De aldaar gelegerde Duitse militairen slaagden er in om op 1 mei met bootjes naar Emden over te varen.

Het grootste gedeelte van Delfzijl werd na een hevige en bloedige strijd straat voor straat door de geallieerden op 1 mei ingenomen, maar pas op 2 mei was geheel Delfzijl en daarmee het vaste land van Noord-Nederland in geallieerde handen.

Het was de laatste strijd op Nederlands grondgebied. Drie dagen daarna werd in Wageningen de officiële overgave van de bezetter in Nederland getekend en op 8 mei 1945 capituleerde Duitsland definitief. (museum1939-1945)

(Bunkerroute, een toeristische route langs voormalige verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog in het Eemsmondgebied, drs. F. Lenselink)

De foto’s zijn van de binnendijkse bunkers, de rest op en buiten de dijk komen in een latere blog.

N.B.

Zie ook de bijdrage over het begin van de Slag om de Pocket Delfzijl en de bijdrage, ook met foto’s, over de Batterie Nansum (ten Noorden van Delfzijl).

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2008-05 and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Batterie Termunten

 1. martijn says:

  Jammer dat ex burgemeester Buiskool er niet meer was om al dat werkverschaffingsmoois te aanschauwen.

 2. Gelkinghe says:

  Zag het vandaag nog op een balk in de molen van Westerwijtwerd staan: “1945 den 8 mei 1945 Vrede te Leipzig”
  FLAK betekent overigens zoiets als Flugzeug Abwehr Kanone. Gebruikt als luchtdoelgeschut deed het dus precies wat ervan verwacht werd.http://gelkinghe.web-log.nl

 3. harm post says:

  de bunkers op fiemel kan ik dromen ik kwam er als kind erg veel om dat ik op een steen worp er van af woonde.ik lees heel vaak dat men zeg die plate bunkertjes met die rode steentjes hebben die ook dienst gedaan in de oorlog. en ik kan maar 1 ding zeggen ja dat hebben ze.

  in 1 van die rode bunkers heeft een staf wagen gestaan.
  en de andere bunkers dienden als op slag voor zant zakken. in de oorlog en na de oorlog. in 1 van de bunkers kun je nog gaten vinden van een geweer welke type weet ik niet maar het is wel de moeite waard.
  de buiten bunker heeft een geschut gestaan en direct na de oorlog is er op die bunker een foto gemaakt met kinderen en 1 van die kinderen is derk sanders.
  en die andere ken ik weer niet maar mijn tip aan de leesers is ga eens bij de ouderen op bezoek en je komt tijd en oren te kort. maar wel boeiend om naar te luisteren..
  ik ben zelf geboren op de eemslaan en dat is op een steen worp van de bunkers.
  mijn ouderlijk huis en die van de buren hebben vroeger dienst gedaan voor de duitsers
  numer 9 was het kantoor en die van de buren het gevang ik ben nog op zoek naar de foto,s ik weet niet of ze er zin maar zo ja dan ben ik er heel blij mee.
  voor meer info. harmpost@live.nl

 4. Pingback: Bunker | klaasamulder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s