Galeries in Groningen

fotofotofotofotofotofotofotoGalerie Nora de Klein & Galerie Anderwereld

Masoud Gharibi & Armando

De stad en provincie Groningen heeft tientallen galeries.
Regelmatig neem ik hier en daar een kijkje.
Afgelopen zaterdag was ik op bezoek bij galerie Nora de Klein om het werk van een Iraanse kunstenaar te bekijken en bij de nieuwe galerie Anderwereld om de nieuwe huisvesting te bezichtigen en het is natuurlijk altijd een feest om werk van Armando te mogen zien.

GALERIENORADEKLEIN is gevestigd aan de Visserstraat 43 in het hartje van de stad Groningen (pand met rode vlag), vlakbij de schilderachtige Noorder-haven en de Hooge- en de Lage der A. Dit oude gedeelte van de binnenstad ontwikkelt zich steeds meer als dé plek in Groningen voor het kunstminnende publiek. Iedere 6 weken wordt er in GALERIENORADEKLEIN een expositie georganiseerd met werk van kunstenaars uit Nederland en het buitenland. Maar de nadruk zal liggen op de Noord-Nederlandse kunstenaars die figuratief en/of realistisch werken. De schilderijen, het grafiek, de tekeningen, de bronzen en het keramiek zullen worden tentoongesteld in solo- duo- of groepsexposities. Van verschillende kunstenaars zal er een ruime keuze uit hun werk in stock aanwezig zijn. Werk van gerenommeerde kunstenaars zal worden afgewisseld met werk van jonge veelbelovende talenten.

Masoud Gharibi is een kunstenaar die zijn huis en haard verlaten heeft. Daarom kijken de vrouwen van zijn doeken met zoveel heimwee naar huis terug. Thuis speelt een belangrijke rol in zijn schilderijen en geeft een melancholieke kleur aan zijn vogels, aan zijn wolken en aan zijn rivieren. Gharibi schildert niet, hij zet zijn heimwee op het doek. Al die vreemde naakte vrouwen al die vogels, al die treinen die op zijn doeken gaan, vliegen en rijden naar huis terug. Hij schildert niet om te schilderen, maar om staande kunnen blijven. Om in ballingschap rechtop verder kunnen gaan. Het woord mooi past niet bij zijn schilderijen, ze zijn alleen anders, verrassend anders. Het zijn stukken van het leven van een man, een kunstenaar, die zijn grens overschreden heeft. Met zijn tekeningen laat hij twee culturen elkaar ontmoeten. Twee verschillende kunsttraditie lopen op zijn doeken elkaar tegemoet. Hij heeft de geur en de kleuren van de Perzische sprookjes met de Hollandse techniek op zijn doeken vastgelegd. Hij verwerkt het pijnlijke leven van ontheemden op een Hollandse manier. Hij schildert niet, hij lijst onze heimwee in.

Galerie Anderwereld (tweede foto) werd in 1984 opgericht en is in januari 2008 heropend op een nieuwe locatie na een grootse verbouwing met een solotentoonstelling van Armando. De galerie werkt met zowel jonge als gevestigde kunstenaars die zij middels presentaties in de galerie en elders vertegenwoordigt. Jaarlijks zijn er 8 solo- dan wel duo-tentoonstellingen te bezichtigen. Het accent ligt op zowel twee- als driedimensionale hedendaagse kunst van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. De galerie is gevestigd binnen het Museumkwartier van Groningen, in het centrum nabij het Groninger Museum en Kunstacademie, in een monumentaal pand dat diverse ruimtes telt met een expositie oppervlak van 200 m².

De laatste vier foto’s zijn van werk van Armando.

N.B.

Zie ook mijn bezoek aan galerie NP3 in Groningen.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2008-02 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Galeries in Groningen

  1. sjoukje says:

    Bedankt voor de info ben morgen in Groningen kijken of er tijd over is.

  2. jaap says:

    wanneer is de viering van het iraans nieuw jaar klaas, gaan we er naar toe?

  3. sjoukje says:

    Klaas woensdagmiddag was geen geschikte middag voor galeriebezoek maar ik heb toch wat leuks gevonden kijk maar eens op mijn bijdrage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s