Nieuwe vuurtoren?

fotofotofotofotofotofotoBaken voor Delfzijl ? (Update)

De vuurtoren van Delfzijl is gebouwd in 1888 ( eerste foto) samen met de vuurtoren in Watum   (zesde foto) aan de Eems. De torens zijn identiek en bovendien behoorlijk afwijkend van de klassieke vuurtoren. Het zijn stevige gebouwen, die in de bouwtraditie van die tijd passen. Het torens zijn 10,5 meter hoog. De indeling is functioneel en er is plaats voor twee gezinnen van de dienstdoende vuurtorenwachters. Die kunnen vanuit uit hun woning de lantaarn rechtstreeks betreden om het gaslicht ‘s nachts brandend te houden.

Beide torens komen in de Tweede Wereldoorlog aan hun einde. De toren in Delfzijl wordt door onze eigen troepen in mei 1940 in brand gestoken (vijfde foto).

De nieuwe vuurtoren van Delfzijl (tweede foto) is gebouwd in 1949 op één van de kelders van de voormalige vuurtoren. De vierkante toren is 9,5 meter hoog. Op de andere kelder werd een woning opgetrokken. Deze toren had een rood-wit-groen sectorlicht. De tweede vuurtoren van Delfzijl is in 1981 afgebroken in verband met het uitbreiden van de haven van Delfzijl. (WikipedeA)

Nu zijn er opeens twee plannen voor een nieuwe vuurtoren zonder functie als voortoren.

Het eerste plan werd vorig jaar oktober gepresenteerd:

“Aan het vuurtorenloze tijdperk van Delfzijl lijkt een einde te komen. Het concern Kollo Holding uit de havenplaats wil een nieuwe toren bouwen aan de havenboulevard. De kosten zijn geraamd op bijna een miljoen euro.

De vuurtoren die Kollo in ge­dachten heeft is gebaseerd op het uiterlijk van de eerste vuurtoren in Delfzijl die in 1940 werd verwoest. Daarmee is dan ook de enige overeen­komst genoemd. Het nieuwe gebouw wordt met veertig meter twee keer zo hoog als de oude toren en krijgt een groot terras op het dak, met uitzicht over de Eems en de haven. Het heeft geen scheepvaartfunctie.

Eigenaar Frans Schmölzer van Kollo: “Het vuurtorenge­bouw moet een toeristische trekker worden. Vooral tij­dens DelfSail 2009. Er komen kantoorunits in het complex en een paviljoen. De Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl kan een ruimte in het gebouw gebruiken om de nieuwbouw in de Delfzijl te promoten.” ” (…..)

En eind vorig jaar heeft de gemeente Delfzijl “Bakens voor Delfzijl“, Startdocument voor een integrale toekomstvisie voor de gemeente Delzijl 2020 gepresenteerd”

“Delfzijl moet weer snel een nieuwe vuurtoren krijgen; met een bijzondere functie, voor zoveel mogelijk Delfzijlsters. We willen hier snel een project voor opstarten. Ons staat voor ogen daar een echt samenwerkingsproject van te maken. Met inbreng van burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en scholen. Om gzamenlijk het nieuwe baken voor Delfzijl vorm te geven.”

Mijn idee, laat het bedrijf Kollo zo nodig “een vuurtoren” bouwen.
Maar kan de gemeente Delfzijl zich misschien beperken tot haar core business, het leefbaar maken van Delfzijl!
Dit plan(netje) is trouwens al een derde in een reeks, de vorige.

– het kopen van het Eemsmondgebouw, in het kader van het maritiem kwartier, ten behoeve van kantoren

– een watervliegveld in de haven

Zes foto’s

Derde foto: koepel vuurtoren Delfzijl (MuzeeAquarium Delfzijl)

Vierde foto: lampen vuurtoren Delfzijl (Muzeeaquarium Delfzijl)

Zesde foto: de Tweede Vuurtoren aan de bocht van Watum.

N.B.

Zie ook mijn blogs over de vuurtoren aan de Duitse zijde van de Eems en het Verkeerscentrum Knock.

Download: Bakens voor Delfzijl

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2008-01 and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Nieuwe vuurtoren?

 1. ruud kerkhoven says:

  buitengewoon aardig heer mulder. graag wil ik rechtzetten dat mijn bedovergrootvader johannes theeeplanter zou zijn geweest. hij was de vader van 13 kinderen en woonde in amsterdam en twello. twee van zijn zonen te weten eduard julius en rudolf albert gingen in het midden van de 19e eeuw naar java waar zij bij een oom en samen met andere theepioniers enkele theeondernemingen stichten. de polder of althans het recht om een gedeelte van de dollard in te polderen kwam in 1844 bij hun vader johannes .e.ea. is uitvoerig gedocumenteerd in een boek “de johannes kerkhovemnpolder” door mr D Vis uitgegeven in 1952. graag spreek ik u hierover nader op telefoon 0313 471817

 2. René Wubs says:

  Het torentje van de glijbaan van het huidige zwembad in Delfzijl is een min-of-meer directe verwijzing naar de vuurtoren uit 1949

 3. kornelis says:

  Waarom geen ‘naaldvorm’, maar zo’n koddig kloek bouwsel? Heeft dat uitsluitend te maken met de
  bouwtraditie van die tijd of ……..?

 4. Dolf van Eerden says:

  Als zoon van de toenmalige lichtorenwachter kan ik u vertellen dat de vorm van het gebouw te maken had met de functie. Het was dus geen vuurtoren maar een gebouw met ook een functie bij de wind en stormwaarschuwing waarvoor meer ruimte nodig was boven in de toren.
  Door rieten markeertekens te heisen overdag en s,avonds lampen telaten branden konden schepen richting en zwaarte van de wind aflezen. Bovendien was in het gebouw een omvormer geplaatst voor de misthoorn. Al met al een andere dienstverlening dan de door u bedoelde vuurtoren.

  Met vriendelijke groet,

  Dolf van Eerden

 5. Agnes says:

  Hallo,
  Ik willen vragen of u voor mij de originele foto’s heeft van de bovenstaande afbeeldingen van de vuurtorens van Delfzijl. Met name wil ik u vragen of u van de 5e foto (kleurenfoto van het huis en de vuurtoren) ook een groter (digitaal) voorbeeld heeft.

  Agnes Kuipers -van Eerden

 6. Pingback: Vuurtoren Zandvoort | Afdeling Kunst & Cultuur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s