Magazijn van Oorlog onder vuur

fotofotofotofotofotoDe gemeente Delfzijl heeft op 29 augustus 2006 toestemming gegegeven om het oudste gebouw in Delfzijl af te breken.

Het persbericht luidde:

Koninklijke Wagenborg Delfzijl gaat het kantorenpand aan de Marktstraat en de Oude Schans in Delfzijl uitbreiden en vernieuwen. Het college van B en W heeft dinsdag besloten in principe planologische medewerking hieraan te verlenen.

Het pand aan de Oude Schans is van oudsher onderdeel van de vesting Delfzijl. Met de bouw van nieuwe kantoren wordt dit pand gesloopt. Uit bouwhistorisch onderzoek is naar voren gekomen dat in dit van buiten onooglijke gebouw een belangrijke kern van een 17e eeuws militair utilitair gebouw schuil gaat met een interessante bouwgeschiedenis. Met Koninklijke Wagenborg is afgesproken dat het pand niet ongedocumenteerd gesloopt wordt en dat deze materialen hergebruikt worden of behouden blijven. De welstandscommissie staat positief ten opzichte van het bouwplan. De normale procedures voor het aanvragen van de vergunningen moeten nog worden doorlopen.

Ik was verrast en zeer teleurgesteld en dacht aan een aktie tot behoud van het gebouw.
Het moet toch mogelijk zijn om uit te breiden met behoud van het kruithuis?
Een rondje door Delfzijl leverde weinig steun op.
Wel was er onbegrip over de sloop van deskundigen buiten Delfzijl.

Voor ik daadwerkelijk een formeel protest kon laten horen had Heemschut in Groningen al aktie ondernomen:

Sloop van waardevol monumentwaardig pand

Heemschut heeft in een zienswijze gereageerd op de plannen voor sloop van het 17de-eeuwse Magazijn van Oorlog te Delfzijl, Oudeschans 2, Marktstraat 16, een onderdeel van de oude vesting. Deze werd in 1591 -tijdens de 80-jarige oorlog- opgericht door Willem Lodewijk en Maurits, ongeveer tegelijk met de vestingen in Oudeschans, Bourtange en Winschoten. Wagenborg, de eigenaar van het gebouw, heeft de grond nodig voor uitbreiding van zijn bestaande vestiging aan de Marktstraat.

Het Magazijn van Oorlog is het laatst overgebleven onderdeel van de vesting en het oudste gebouw van Delfzijl. In de jaren ’60 is in Delfzijl veel gesloopt zodat van de oude vestingstad alleen het stratenpatroon nog bewaard is gebleven. De stad Delfzijl telt maar negen rijksmonumenten en heeft geen gemeentelijke monumentenlijst. Het Magazijn van Oorlog heeft volgens het onlangs uitgevoerde bouwhistorisch onderzoek een hoge monumentwaarde. Het gebow is geen rijks- of gemeentelijk monument. Delfzijl beschikt niet over een gemeentelijke monumentenlijst.

Eind vorig jaar werd bekend dat na overleg tussen Heemschut en Wagenborg blijkt dat Wagenborg bereid is een deel van het 17de-eeuwse magazijn te bewaren en te laten aansluiten op de nieuwbouw.

Hulde aan de aktie van Heemschut.
Spijtig is uiteraard dat er externe bemoeienis nodig is om de laatste herinneringen aan de geschiedenis van Delfzijl te behouden.

Vijf afbeeldingen

De eerste foto is de voorzijde van het gebouw.

Op de tweede afbeelding is het gebouw rechts te zien.

Op de derde foto, het kruithuis is voor een klein gedeelte rechts te zien, zijn de masten van schepen in de haven prachtig te zien.

Vierde afbeeldind: kopergravure Delfzijl 1591

De vijfde afbeelding, genomen vanaf de dijk, is de historische achterzijde van het magazijn.

N.B.

Zie ook de Canon van Delfzijl

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2008-01 and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Magazijn van Oorlog onder vuur

 1. Gelkinghe says:

  Delfzijl. lekker slopen aan zee.

 2. Adrie Krijgsman says:

  Ik ken de voors en tegens niet, maar het lijkt mij schandalig om dit oudste gebouw te willen slopen. Om nu een deel te behouden is weer zo’n raar compromis, dan is er ook een deel dat verloren gaat. Wagenborg zelf heeft ook een rijke historie, dus die zouden zeker meer respect voor dit gebouw moeten hebben.

 3. harm-post says:

  delfzijl staat er al slecht voor wat de naam aan gaad en wagenborg rederij doet er nog een schepje boven op om de boel tegen de grond smijten. ja wat de reclame aan gaad klopt dat echte steren aan zee wonen. nog even en je kijk er voor naar de hemel .dan valt er niet meer te wonen. blijf met je poten van al het oude af er is al niks meer alles verloedert .ik ben geboren in termunten kijk daar eens alles is er weg .met een rijke history.jammer mensen laat je stem horen.
  harm-post uithuizen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s