Versteende Welvaart

fotofotofotofotofotofotoVerspreid over de noordelijke helft van de provincie Groningen bevinden zich onverwachte juweeltjes van bouwwerken in de Amsterdamse School-stijl. Al deze panden uit de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw geven blijk van stijlbewuste Groningse opdrachtgevers, architecten en aannemers. Buiten Amsterdam heeft deze bouwstijl, zij het in een wat sobere, zakelijker variant, nergens zo’n grote navolging gekend als in de stad en de provincie Groningen. De ‘Groninger Amsterdamse School’ kenmerkt zich door de aandacht voor detaillering, het expressieve gebruik van baksteen in allerlei soorten en metselverbanden, felgekleurd glas-in-lood, opvallend vormgegeven ingangspartijen, dakkapellen, ramen en erkers en grote overhangende daklijsten.

Om inwoners van de regio en toeristen kennis te laten maken met voorbeelden van de Groninger Amsterdamse School in de regio Noord-Groningen is een routeboek gemaakt, dat ruim 80 mooiste panden verbindt door middel van wandel- of fietsroutes en dat achtergrondinformatie geeft over de architecten, hun kenmerkende stijl, enzovoort. Daarmee is het project Versteende Welvaart ontstaan, vanuit de ervaring dat er relatief weinig aandacht is voor het recente verleden. Het betreft zeven gemeeenten op het Hoogeland: Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, De Marne en Winsum. Op Open Monumentendag zullen in verschillende panden die in de route zijn opgenomen concerten, exposities en bezichtigingen plaatsvinden.

Het boek, geschreven door Anja Reenders, is gistermiddag in de Gereformeerde Kerk van Appingedam gepresenteerd.
Anja Reenders is architectuurhistorica. Na haar studie begint zij met de inventarisatie van de invloed van de Amsterdamse School in de provincie Groningen.

De Amsterdamse School kerk in Appingedam is ontworpen door Egbert Reitsma, historische foto’s zijn hier te zien.

N.B.

Eerder op mijn blog een baarhuisje, in mijn gboortedorp, in Amsterdamse School-stijl en de Amsterdamse School in Delfzijl.

Zie ook:

Open Monumentendag in de gemeente Delfzijl

&

Foto’s Amsterdamse Schoolbuurt Delfzijl

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2007-09 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Versteende Welvaart

 1. Rolf van der Marck says:

  “Schoon” metselwerk!

 2. Zwollywood says:

  OK Mooie linken. Groet.

 3. kees smit says:

  Indrukwekkende architectuur, mooi gefotografeerd! Bij mij in de buurt staan verschillende lagere scholen in de Amsterdamse Schoolstijl. Nooit bij Open monumentendag betrokken!

 4. viktor loman says:

  Amsterdam in Groningen, leuk. Ik vroeg me inderdaad af of de Amsterdamse school alleen in Amsterdam was of ook elders, beetje naïef misschien
  groetjes
  rené

 5. Tante Til says:

  Mooie foto’s en architectuur.

 6. klaas @ ( weblog delfzijl e.o.) says:

  Zie ook mijn bezoek aan het Provinciehuis in Groningen, vandaag op mijn blog.

 7. A.Huyser says:

  Als een Amsterdammer die in het hoge noorden woont, sprak het mij wel aan een boek over De Amsterdamse School in Noord Gronigen aan te schaffen. Een prachtig boek; vooral ook door de fronttiteling in Amsterdamse Schoolstijl van mijn internetvriend Richard Keijzer !

 8. klaas@ says:

  Update! De kerk is inmiddels te koop.
  Zie vandaag nog een andere mooie kek in Appingedam op mijn blog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s