Bommen Berend (geschilderd)

fotofotofotoDit jaar 335 jaar geleden, op 28 augustus 1672, verliet bisschop Bernhard von Galen van Munster na maanden belegering de stad Groningen, die heldhaftig verdedigd was door Carel Rabenhaubt. Von Galen stond bekend als Bommen Berend omdat hij de stad Groningen bij voortduring met bommen bestookte en zo beschadigde. De aanval van de bisschop van Munster stond niet alleen. Tegelijkertijd waren ook de koning van Frankrijk en de bisschop van Keulen Nederland binnengevallen, terwijl Engeland ons land ter zee aanviel. Het ontzet van Groningen was een keerpunt ten goede in dit rampjaar.

Het Gronings ontzet wordt sindsdien met korte onderbrekingen gevierd. Het Ontzet werd in 1672 en daaropvolgende jaren herdacht met prenten, munten, penningen, schilderijen en andere uitingen van kunst. Sinds midden 19e eeuw wordt het ontzet weer elk jaar gevierd op dezelfde wijze als dat nu ook nog gebeurd, met paardenspul, kermis en vuurwerk.

Het Groninger Museum toont bijzondere voorwerpen van tijdens en kort na het beleg.

Zondag heb ik de kleine tentoonstelling bezocht.

Bijzonder in de expositie is een niet eerder in de stad getoond schilderij van de Duitse schilder Wolfgang Heimbach. Op dit schilderij is de bisschop van Munster te paard voor de stad Groningen afgebeeld. Bisschop Von Galen vierde met dit schilderij zelf ook het beleg als een grote militaire prestatie.

Het dagblad v/h Noorden had vorige week dinsdag 28 augustus op de voorpagina een prachtige plaat uit de Groninger archieven (de grootste toren is de Martinitoren). Mijn complimenten.
ik heb geprobeerd de afbeelding te krijgen voor mijn blog, helaas was dit niet mogelijk in verband met beeldrechten.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2007-09 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Bommen Berend (geschilderd)

 1. jacob hesseling says:

  mooi blog ,jammer van die beeldrechten.

 2. laila says:

  Interessant.Zaterdag was ik in Groningen om mijn zoon naar zijn kamer de Rabenhauptstraat te brengen ( vlakbij waar Hendrik de Vries woonde)
  Daarna naar het dakterras van V&D, waar je op een steenworp afstand vertoeft van de top van de Martinitoren, met een fabelachtig uitzicht over de stad, die historie ademt.

 3. cor says:

  Bommen Beremd;kermis in de stad en vuurwerk; het was altijd een mijlpaal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s