Foto’s Nederlandse ambassade in Berlijn

fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotoDe grote glazen kubus – naar een ontwerp van de Nederlandse architect Koolhaas – staat aan de rivier de Spree in het hartje van Berlijn.

Na de Duitse hereniging besloot het Duitse parlement in 1991 om Berlijn weer de hoofdstad van Duitsland te maken. Hierop besloten nagenoeg alle landen om ook hun ambassade te verhuizen van Bonn naar Berlijn.

Prijsvraag

Voor de nieuwbouw van de Nederlandse ambassade werd een prijsvraag uitgeschreven, die werd gewonnen door het bureau van Rem Koolhaas. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken formuleerde als uitgangspunt voor de ontwerpopdracht dat Nederlandse ambassades moeten zijn gehuisvest in herkenbare gebouwen die de culturele prestaties van Nederland op het gebied van architectuur, vormgeving en inrichting weerspiegelen.

Het ontwerp van Koolhaas oogt als een glazen kubus. De architect zelf spreekt van een ‘kaartenhuis’. Opmerkelijk is dat het gebouw geen echte verdiepingen kent, maar gebouwd is als een soort hellingbaan, die door het hele gebouw cirkelt.

Dwars door het gebouw loopt een ‘diagonale zichtas’, die uitzicht biedt op de beeldbepalende televisietoren van de stad Berlijn. Dit unieke uitzicht is in het kadaster van de stad ‘voor eeuwig’ vastgelegd, wat betekent dat er nooit gebouwd mag worden tussen de ambassade en de Fernsehturm.

Bezoek

Voor liefhebbers van architectuur is een architectuurgids met bijzonderheden over het gebouw samengesteld. Na aanmelding kunnen belangstellenden een bezoek brengen aan de ambassade.

Dit is mijn tweede fotoreportage uit Berlijn.

De foto’s zijn afgelopen vrijdag gemaakt.

Met medewerking van A. Koning.

De eerste was gisteren over het Holocaustmonument.

N.B.

Zie ook Rem Koolhaas in Groningen.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2007-03 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Foto’s Nederlandse ambassade in Berlijn

 1. anna says:

  Weer met zorg gemaakt Klaas;
  mooie foto’s.
  Annapolis

 2. Maria-Dolores says:

  prachtige foto’s… ik kon ze eerst niet vinden omdat ik er niet aan gedacht had op ‘reageren’ te klikken.

 3. Rolf van der Marck says:

  Prachtig, prachtig, prachtig! Wat een rijkdom aan vormen, wat een architectuur, laat die man toch méér (béér!, zegt mijn kleinzoon Karel) bouwen. Een monument voor Nederland midden in Berlijn, kan niet beter!
  P.S.: pracht detail, Klaas, die Rietveld-lamp daar in die hoek!

 4. Jacopone says:

  Gebouw en foto’s: heel mooi. Dank voor je verwijzing.:–)

 5. jacob hesseling says:

  schoon !

 6. Mephisto says:

  Sjézus wat een lelijk blok beton!
  Lijkt me wel heel wijs van binnenuit, dát wel.

 7. jaap says:

  na mephisto durf ik ook wel.
  we zijn niet binnen geweest een half jaar geleden maar hebben het bouwsel van buiten goed bestudeerd. misschien een prettig gebouw om in te werken, met lichtplan en goed climatologisch systeem en 1000% arbo safe. met gebruik van nieuwe metalen en speciaal ontwikkelt glas en door bijzondere rekenkundige formules zijn bijzondere overspanningen bereikt waar men nooit op had durven hopen. het gevolg is dit: een onpersoonlijk, kil en koud een gebouw die niet zou misstaan op een meubelplein zonder enige statuur, en die het midden houd tussen een silo en een ruimte schip.
  wanneer grijpen de rijksbouwmeesters eens in zodat we af raken van de zich al jaren voort woekerende rechtlijnige nieuwe zakelijkelijkheid die geen menselijke maat meer kent…..

 8. Tante Til says:

  Mooie foto’s. Van buiten vind ik het gebouw een beetje saai en doet aan alsof het uit de jaren 70 is. De binnenkant ziet er goed uit.

 9. christinA IP213.84.211.137 says:

  de oude Holländische Botschaft had toch iets meer charme.

 10. Rolf van der Marck says:

  ChristinA, we kunnen niet blijven hangen in het verleden! Tenslotte: het wordt nooit meer zoals het vroeger was, godzijdank!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s