Poparchief Groningen ( met o.a. Second Skin)

fotofotofotofotofotofotoZaterdagmiddag was ik bij de opening van de site van het Groninger Poparchief.

De lancering van de website www.poparchiefgroningen.nl en de Poparchief Groningen Dag zijn een initiatief van het GAVA (Gronings Audiovisueel Archief) en het RHC Groninger Archieven. Dit in samenwerking met Huis van de Groninger Cultuur en Koen van Krimpen van Dossier Popmuziek Groningen.

Collecties van onder meer Vera, Simplon, Popburo en Koen van Krimpen die al fysiek aanwezig zijn in de Groninger Archieven vormen de basis voor de website Poparchief Groningen. Het materiaal bestaat voornamelijk uit posters, flyers en audiovisueel materiaal. Er kan op de website niet alleen gezocht worden naar informatie over de muziekcultuur van vroeger, maar ook is er informatie te vinden over hedendaagse muzikanten en poppodia uit stad en provincie Groningen.

Er ligt nog veel popmateriaal over Groningen bij organisaties en particulieren, waar het Poparchief Groningen in geïnteresseerd is. Op 18 november kan iedereen uniek popmateriaal, zoals foto’s, geluidsdragers als elpees, cd’s, video, en filmmateriaal meenemen.

Ter plekke werd bekeken welk materiaal opgenomen kan worden in het Poparchief. Het materiaal kan ook ter plaatse worden gescand en direct weer mee naar huis genomen worden. Bij wat moeilijker te bewerken materiaal werd hierover een afspraak gemaakt. Vanaf 18 november kan men ook via de website kenbaar maken welk popmateriaal men wil aanleveren.

http://www.poparchiefgroningen.nl wordt een interactieve site. Naast het vinden van bepaalde informatie kan men zelf ook reageren op geplaatste items door bijvoorbeeld eigen ervaringen toe te voegen over een band of periode waar ze goede herinneringen aan hebben. Ook huidige bands kunnen gegevens aanleveren en uitwisselen met anderen.

Naast de lancering van de website treden er tijdens de Poparchief Groningen Dag onder meer bands op, werden er diverse films vertoond en werden er exposities van popmateriaal gehouden. Ook werden de bezoekers uitgedaagd om deel te nemen aan de Groninger popquiz.

Groepen uit Groningen die een nationale uitstraling hadden waren onder andere:

AA & de Doctors, Streetbeats, White Honey, Solution, Boegies, I Spy en New Adventures.

In Delfzijl is de pophistorie nog niet beschreven, zoals over de poppodia Sjangpouk en Krafla, de popmanifestaties Is Delfzijl Wel Zo Dynamisch (IDWZD) en Springpop.

Uit Delfzijl was Second Skin de meest succesvolle groep:

Deze hardrock-band wordt in de zomer van 1981 opgericht op initiatief van drummer Luuk Visscher uit Delfzijl en de Groninger gitarist Marinus Elzinga.

Als zanger wordt Harry Kwant (ex-Skellington) aangetrokken en met bassist Freddie Espeldoorn erbij is de band compleet.
Bij een bezettingswisseling begin 1983 komt Fred Jacquet bij de band, wat een aanwinst voor het backingvocal-werk is.
Als Marinus Elzinga in de zomer van ’83 aangeeft te willen stoppen, moet de band op zoek naar een nieuwe gitarist die ook compositorisch zijn mannetje kan staan. Tenslotte had Elzinga een groot aandeel in de eigen composities van de groep. Zijn vervanger wordt gevonden in de persoon van Erwin Java (ex-White Honey), die net bij Herman Brood is vertrokken.

Second Skin speelt op vele Nederlandse, en vooral ook Duitse podia. De band treedt op voor Veronica’s Count Down café op Hilversum 3 en heeft veel succes tijdens de voorprogramma’s met Vandenberg.

De band speelt stevige, swingende, deels op Amerikaans leest geschoeide rock.

Op 29 december 1984 neemt de band tijdens het ‘Sodom Rock’- festival te Winschoten afscheid van het rockcircuit.
Erwin Java zet met o.a. Henny Dolsma de band Dutch Concert op, Harry Kwant slaat de literaire weg in, drummer Luuk Visscher gaat zich richten op de bluesmuziek en bassist Fred Jacquet treedt niet lang daarna toe tot Spex.

Tijdens een aantal reünie-concerten in 1994 speelt man-van-het-eerste-uur Marinus Elzinga de gitaarpartijen en gastgitarist Alfred v.d. Linden, een gitarist uit Utrecht waar Fred Jacquet inmiddels is neergestreken en die samen met Fred de Big Bam Boom Band vormt).

Harry Kwant is overleden. De laatste jaren van zijn leven is hij aktief geweest als schilder. Onder de naam August J. Niekamp heeft hij veel schilderijen gemaakt.

Ook Luuk Visscher is inmiddels overleden.

Bezetting:

Harry Kwant – zang
Marinus Elzinga – gitaar, zang (ex-o.a. White Honey)
Freddie Espeldoorn – bas
Luuk Visscher – drums (ex-o.a. The Jesters, Ashtray)

Freddie Espeldoorn verlaat na enige tijd de groep en wordt opgevolgd door Henk Freij (ex-Slisz en Carpediem). Henk Freij gaat na enige tijd uit de band en wordt vervangen door Hans Steneker.

Begin 1983 verlaat ook Hans de band en komt vanuit Billy Carrot a/t Playbackband Fred Jacquet.
Zomer 1983 verlaat Marinus Elzinga de groep. Voor hem komt Erwin Jawa (ex-Herman Brood en White Honey) in de plaats.

Deze bijdrage is opgedragen aan Luuk.

N.B.

Binnenkort kom ik nog met een bijdrage over de relatie tussen Herman Brood en Delfzijl.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2006-11 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Poparchief Groningen ( met o.a. Second Skin)

 1. jacob hesseling says:

  fantastisch verhaal klaas, voor wat betreft het winschoter gebeuren weet ik ook nog wel wat

 2. Heinz Verstappen says:

  Geweldig verhaal klaas.
  Er zou een Delfzijlster pophistorie moeten komen. Ik denk dat jij en ik(programmeur Sjangpouk, Sprinpop) en wellicht meerdere mensen er genoeg van afweten.

 3. Jeroen says:

  Een delfzijlster popatlas! Geweldig! Prominente plaats graag voor Wigo v/d Schoot, die volgens mij vele jongeren een zetje richting popmuziek heeft gegeven…

 4. Corrie says:

  Ken je de verhalen van Bill Mensema, Klaas? Hij schrijft altijd over de Groningse popscène van (ik schat) een jaar of dertig geleden.

 5. grandmaster.dj says:

  Als Brabander ben ik niet zo vertrouwd met de noordelijke muziekscene, maar deze nieuwe site lijkt me een goede en bruikbare aanwinst voor de muziekliefhebber. Goede tip! Dank

 6. Fredje says:

  GAAF!!!!!!!!!!!
  Wat een tijd was dat.
  Eigenlijk zou er in elke provincie zoiets moeten komen, hebben we een prachtig pop-overzicht over heel Nederland.

 7. Ronnie says:

  Hee Klaas,
  Ik zal even bedenken of ik iets weet om bij te dragen, maar ik kan voorlopig weinig bedenken. Ik ben wel muziekliefhebber, maar heb me altijd afzijdig gehouden van ‘scenes’. Het verhaal van Groningen heeft me wel geïnspireerd trouwens, maar daar vertel ik later nog wel meer over.

 8. cor boerma says:

  hallo,alias van harry kwant was: august a niekamp, naar zijn oma augusta

 9. Leonie says:

  Mooi verhaal!

 10. Heddy Smit says:

  Leuk zo’n site. ik kwam vroeger veel in Sjangpouk. Ik heb vaak meegeholpen met springpop. wachten op Herman Brood die weer eens te laat was. geweldige tijd. Toen ik in Winschoten ging wonen sprak ik Harry Kwant regelmatig. Hij had hier een winkel met zijn vriendin. Bij Heinz en Luuk liet ik altijd mijn drukwerk maken voor de Omroep. ook speelde Luuk vaak in winschoter cafe’s.
  Leuke tijden. Jammer dat sommigen niet meer onder ons zijn.

 11. gea visscher-van loon says:

  Allemaal van Dommering tot Dekker gemist?

 12. klaas @ (weblog delfzijl e.o.) says:

  Maar jij was er wel!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Vertel.

 13. Marten Dijkstra says:

  Moi,
  Misschien moeten we Springpop nog één keer weer in de Molenberg orgarniseren met de bands uit de jaren 1983 / 84 / 85.
  Was toen erg mooi ( wat trouwens ook het enigste leuke was in Delfzijl )
  Kijk ook eens op : http://www.bluetrainbluesband.nl
  Groutnes,
  Marten Dijkstra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s