Bommen Berend

fotofotofotofotoMaandag 28 augustus is het Feest in Stad, want dan vieren de Stadjers hun Groningens Ontzet van 1672. De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken heeft het programma weer volledig kunnen maken.

Natuurlijk is er de traditionele Paardenkeuring op de Ossenmarkt en het Peerdespul op de drafbaan in het Stadspark. Het Noord Nederlands Orkest brengt na een jaar afwezigheid opnieuw een 28 Augustusconcert op de Ossenmarkt.

O.l.v. Otto Tausk. Met gasten: Arnold Veeman, Erwin de Vries, Daniel Bernard Roumain, Robin Berlijn en Eeva Koskinen. Met o.a. werken van Dmitri Sjostakovitsj, John Williams, Astor Piazzola en John Adams. 

Ik had het plan om het concert van het NNO te bezoeken.
Maar vlak voor het concert begon het heel erg hard te regenen.
Het concert  bleek echter door te gaan en ik heb het laatste gedeelte nog kunnen meemaken.

N.B.

Gronings Ontzet

Met het Gronings Ontzet (ook: Groningens Ontzet, Achtentwintigsten of Bommen Berend genoemd) wordt gevierd dat op 17 augustus 1672 (volgens de Juliaanse kalender) de stad Groningen onder leiding van Carl von Rabenhaupt werd bevrijd van belegeraar Bernhard von Galen, bisschop van Münster. Het feest wordt vanaf 1700, na de invoering van de Gregoriaanse kalender, op 28 augustus gevierd.

Bisschop Bernhard von Galen belegerde de stad in het rampjaar, zoals 1672 ook wel wordt genoemd. Hij sloeg het beleg op voor Groningen op 21 juli van dat jaar. De stad werd bestookt met een grote hoeveelheid bommen hetgeen hem zijn bijnaam Bommen Berend opleverde. Door toedoen van veldheer Carl von Rabenhaupt (foto) moest hij zijn belegering opbreken.

Op 17 augustus moest Von Galen afdruipen met slechts de helft van zijn 24.000 man tellende leger. Later dat jaar moest hij de vesting Coevorden prijsgeven.

De 28e augustus is (na 1700) de plaatselijke feestdag met een groot aantal feestelijkheden, waaronder een paardenkeuring, drafwedstrijden, muziekevenement op de drafbaan, een kermis en een groot vuurwerk. Wanneer 28 augustus op een zondag valt (zoals in 2005) wordt Groningens Ontzet op 27 augustus gevierd.

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2006-08 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Bommen Berend

  1. Jaap van Nieveld Goudriaen says:

    Gut ja, dat bestaat natuurlijk ook nog: agg’ntwinnig augustes. Ik maakte er voor het eerst kennis mee als leerling van de lagere school. Alle schoolkinderen moesten in het wit gekleed en met een rood-wit-blauw vlaggetje in de hand een liedje zingen op de Grote Markt.
    Maar ‘t kan ook op Koninginnedag geweest zijn. In elk geval was het Grand Theatre toen nog een bioscoop en de Cinema (naast Chinees-Indisch restaurant HongKong) bestond ook nog. In de Gardepoort bevond zich een dependance van de muziekschool, waar ik pianoles kreeg van juffrouw Korenbrander, en we speelden verstoppertje in de Prinsenhof.

  2. Tempelman says:

    Achtentwintig augustus hoort bij Groningen en de provincie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s