Psychologie van geweld en terreur(Iran)(1)

fotofotoZondagmiddag heeft de Groninger Massoud Djabani zijn boek “Sekte” gepresenteerd in de bibliotheek van Groningen. 

Massoud Djabani streed twintig jaar voor vrijheid in Iran. Hij vertelt over z’n ervaringen en beschrijft de processen waardoor een mens geweld als levensovertuiging kan krijgen en de worsteling om daarvan los te komen. 
Thema’s die hierbij aan de orde komen zijn o.a.

 – misbruik van religie 
– wervingstechnieken 
– hoe we radicalisering, extremisme en terrorisme kunnen bestrijden 
– gevaren die emotioneel bewogen jongeren lopen 

Hij was lid van de MKO(People’s Mojahedin of Iran), die hij betiteld als een sekte en terroristische organisatie. 

Hij had een vriend, tevens ex lid MKO, meegenomen die ook getuigde van het dictatoriale en terrorischtische karakter van de organisatie. 

Maar, helaas, kwam men niet echt los van hun eigen geschiedenis en kon er weinig worden verteld over de huidige moslimradicalisering. 

N.B. 

Ook Fahra Karimi(en Chris Keulemans) heeft een boek over haar geschiedenis in Iran geschreven. 

Bijna vijfentwintig jaar geleden sloot Farah Karimi zich als dochter van een onteigende landeigenaar enthousiast aan bij de revolutie van ayatollah Khomeini in Iran. Net als tienduizenden jongeren geloofde ze in een socialistische, revolutionaire interpretatie van de islam. Maar het was de fundamentalistische politieke islam die de macht greep, en Farah ging in de oppositie. Een paar jaar lang leefde en werkte ze ondergronds, maar toen het regime steeds genadelozer optrad moest ze halsoverkop het land verlaten. Met haar pasgeboren zoontje vluchtte ze over de bergen van Koerdistan naar Irak, en vandaar naar Europa. Ze sloot zich aan bij de oppositie in ballingschap. Na herhaalde pogingen tot ontvoering van haar zoontje door haar ex-man en de dood van haar jongere zus tijdens een militaire actie in Iran wilde ze niets meer met haar geboorteland te maken hebben. Ze vertrok naar Nederland, studeerde in Groningen en leidde in Utrecht een organisatie van migrantenvrouwen. In 1998 belandde ze in de Tweede Kamer, als eerste Iraanse volksvertegenwoordiger in het buitenland. En toen kwam 11 september 2001, en de nachtmerries. Farah, buitenlandwoordvoerder van GroenLinks, pleitte overdag voor democratisering in het Midden-Oosten en een hard antwoord op het fundamentalisme. Maar ’s nachts was ze weer in de gevangenis in Teheran. 

In Het geheim van het vuur vertelt Farah Karimi helder en strijdvaardig over haar idealen, angsten en overtuigingen. Haar politieke en haar persoonlijke leven lopen naadloos in elkaar over. Samen met Chris Keulemans reisde ze in de zomer van 2004 door Iran, zodat het boek niet alleen een terugblik bevat op haar jeugd, maar ook een commentaar is op het huidige Iran.

foto’s:

– MKO leider Mas’oud en zijn vrouw Maryam
– Khomeini

Advertisements

About klaasamulder

kunst & cultuur
This entry was posted in klaasamulderVK-2006-01 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Psychologie van geweld en terreur(Iran)(1)

  1. arie says:

    …dus bleef het vnl bij de presentatie van het boek.
    Heeft hij het nu van zich afgeschreven, vraag ik me af. En wat is zijn standpunt t.o.v. het huidige regime? Want die mujahedin vinden ze nu terroristisch.
    Een beetje bizar vind ik dat bij de Google Ads nu een reclame verschijnt voor/van Iran Oil.
    Zal wel sponsor van de VK zijn, niet van de schrijver/het boek. (ik signaleer alleen).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s